Hlavní obsah

Papež František zbořil tabu, ženy mohou do čela vatikánských orgánů

Papež František po letech příprav vydal v sobotu dokument ukotvující reformu ústřední správy římskokatolické církve, známé jako kurie. Nová pravidla stanovují, že posty v čele vrcholných orgánů Vatikánu nemusí zastávat duchovní, ale mohou v nich působit i pokřtění laici včetně žen.

Foto: Reuters

Papež František na cestě na bohoslužbu v Šaštíně

Článek

Františkův 54stránkový text nahrazuje předchozí pravidla vydaná papežem Janem Pavlem II. v roce 1988. Informují o tom tiskové agentury.

Text byl zveřejněn přesně devět let poté, co byla současná hlava katolické církve uvedena do funkce. Agentura AP uvádí, že při zvolení Františka papežem sehrál zásadní roli jeho slib reformovat „objemnou a neefektivní vatikánskou byrokracii“, která dohlíží na chod církve s počtem zhruba 1,3 miliardy věřících.

Papež překvapil kolemjdoucí, zašel si koupit cédéčko

Koktejl

Části tohoto projektu už vycházely najevo v průběhu posledních let, sobotní zveřejnění výnosu nadepsaného Praedicate Evangelium (Hlásejte evangelium) ovšem přináší jakési oficiální dokončení procesu.

V současnosti hlavní úřady a další orgány Vatikánu, označované jako dikasteria, vedou mužští duchovní, většinou kardinálové. Podle nové ústavy, která vstoupí v platnost 5. června, může dikasterium vést „kdokoli z věrných“, když papež usoudí, že je daná osoba kvalifikovaná, a jmenuje ji. Dokument přitom podle agentury Reuters nijak nerozlišuje mezi muži a ženami.

Počet katolíků ve světě vzrostl, kněží ale ubylo

Zahraniční

„Papež, biskupové a další vysvěcení kněží nejsou jedinými evangelisty v církvi," napsal František. Laici by podle něj také „měli mít role vládnutí a zodpovědnosti“. Dosavadní pravidla stanovovala, že v čele předních orgánů Vatikánu mohou být jen kardinálové a biskupové.

Papež František už během svého úřadování jmenoval do relativně významných pozic i několik žen. Nejvýše postavenou ženou ve Vatikánu se podle Reuters loni stala sestra Raffaella Petriniová, která získala druhý nejvyšší post ve správě městského státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám