Hlavní obsah

Bývalý papež Benedikt XVI. pochybil v případech zneužití, tvrdí po šetření advokáti

Mnichov

Papež Benedikt XVI. věděl o duchovních, kteří sexuálně zneužívali děti v Arcidiecézi mnichovsko-freisinské mezi roky 1977 a 1981. Stojí to ve čtvrtek zveřejněné zprávě německé advokátní kanceláře Westpfahl Spilker Wastl. Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Ratzinger, dlouhodobě popíral, že by o zneužívání věděl.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Emeritní papež Benedikt XVI.

Článek

„O závěrech vyšetřování jsme ho informovali. Pochybení mu lze vytknout ve čtyřech případech. Dva případy se týkají zneužívání, kterých se duchovní dopustili v době jeho působení v diecézi. V obou případech zůstali pachatelé v aktivní pastoraci,“ uvedl právník Martin Pusch z advokátní kanceláře.

Emeritní papež Benedikt XVI. obvinění dlouhodobě odmítá. „Mohu přiznat jen hluboké zděšení. Nikdy jsem se nesnažil tyto věci zakrývat,“ napsal v roce 2013.

Zpráva advokátní firmy ale tvrdí opak. Právníci pátrali v archivech zahrnujících období od roku 1945 do roku 2019. Ratzinger vedl zmíněnou diecézi jako arcibiskup v letech 1977 až 1981. Advokáty zajímalo především to, jaká opatření proti chování duchovních přijal.

Kryl papež Benedikt XVI. sexuální zneužívání? Na světlo vyjdou podrobnosti

Zahraniční

„Během doby, kdy diecézi vedl, ke zneužívání dětí docházelo. Duchovní, kteří se provinili, navíc nadále vykonávali svou práci, aniž by byli potrestáni. Církev ale nic nepodnikla. Benedikt XVI. sice tvrdí, že o ničem nevěděl, ale podle toho, co jsme vypátrali, si myslíme, že tomu tak není,“ dodal Pusch.

Ratzinger podle vyšetřování například nejednal v případě kněze, kterého církev přesunula ze Severního Porýní-Vestfálska do Bavorska kvůli podezření, že zneužíval chlapce. Kněz byl později za sexuální zneužití nezletilců dokonce odsouzen. I v dalších případech tehdejší arcibiskup nic nepodnikl v případě kněží, o jejichž chování církev věděla.

Dokument má zhruba 1700 stran a označil asi 500 případů sexuálního obtěžování a zneužití, kterých se údajně dopustilo 235 představitelů katolické církve, z nichž 170 byli kněží. V mnoha desítkách případů údajní útočníci pracovali v církvi i poté, co její špičky dostaly upozornění na sexuální obtěžování.

Nyní 94letý Ratzinger se stal prvním papežem po několika staletích, který svůj úřad dobrovolně opustil. Stalo se tak v roce 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám