Hlavní obsah

Papež František v Budapešti varoval před antisemitismem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na závěr eucharistického kongresu přiletěl v neděli do maďarského hlavního města papež František. Na setkání s představiteli židovské komunity varoval před antisemitismem.

Foto: MTI

Papež František přistál v Budapešti.

Článek

Maďarský velvyslanec ve Vatikánu Eduard Habsburg na Twitteru napsal, že okamžitě po příletu do Budapešti řekl papež František tento vtip: „Víte proč budeme v nebi mluvit maďarsky? Protože trvá věčnost se tuto řeč naučit.”

Nebezpečí antisemitismu je stále přítomné

Během svého programu v Budapešti se papež františek setkal s představiteli tamní židovské komunity. „Musíme pracovat na tom, aby nenávist nenarušila naše dobré vztahy. Nejlepší způsob, jak odstranit antisemitismus, je podporovat bratrství,“ řekl papež František. „Nebezpečí antisemitismu je v Evropě i jinde ve světě stále přítomné,“ upozornil.

Papež František se krátce se setkal s maďarským prezidentem Jánosem Áderem a premiérem Viktorem Orbánem. Věřící pak pozdravil z papamobilu a na Náměstí hrdinů v Budapešti se zúčastnil závěrečné mše svaté.

Foto: MTI

Papež František na mši v Budapešti

Hlava katolické církve stráví v hlavním městě Maďarska jen několik hodin a odpoledne začne čtyřdenní návštěvu Slovenska. Navštíví postupně Bratislavu, Prešov, Košice a poutní místo Šaštín nedaleko hranic s Českou republikou.

Papeže na Slovensku ohlídají snajpři i pyrotechnici

Evropa

Facka Orbánovi

Podle církevních analytiků dává papež František jasně najevo nesouhlas s politikou premiéra Orbána, když v Budapešti stráví jen několik hodin a na menším Slovensku až čtyři dny. Současná hlava katolické církve totiž vyzývá k přijímání a k integraci migrantů a nelíbí se jí Orbánova politika namířená proti migrantům.

S papežem Františkem se na Slovensku mohou nakonec setkat i neočkovaní lidé

Evropa

„Papežovo rozhodnutí strávit víc času na Slovensku, než v Maďarsku je potřeba chápat v kontextu jeho tvrdé kritiky nacionalisticko-populistických lídrů, jako například maďarského premiéra,“ upozornil britský katolický týdeník The Tablet.

Foto: MTI

Papež František se setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Podle amerického listu National Catholic Register se maďarští politici a představitelé církve snažili papeže přesvědčit, aby v jejich zemi strávil delší čas, ale bezvýsledně. Noviny to označily za „obrovskou facku“ Orbánovi.

Program papeže Františka v neděli 12. září 2021
06.00 Odlet z Říma
07.45 Přílet do Budapešti
08.45 Setkání s prezidentem Áderem a premiérem Orbánem
09.15 Setkání s biskupy
10.00 Setkání s představiteli Ekumenické rady církví a židovské komunity v Maďarsku
11.30 Mše svatá na Náměstí hrdinů v Budapešti
14.40 Odlet z Budapešti
15.30 Přílet do Bratislavy
16.30 ekumenické setkání na Apoštolské nunciatuře v Bratislavě

Anketa

Uvítali byste, kdyby papež navštívil i Českou republiku?
Ano
32,1 %
Ne
36,5 %
Je mi to jedno
31,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3675 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám