Hlavní obsah

Papeže na Slovensku ohlídají snajpři i pyrotechnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko

Jako všude jinde po světě také návštěva papeže Františka na Slovensku se neobejde bez mimořádných bezpečnostních opatření, jež prověří ty části slovenského státního aparátu, které budou dohlížet na hladký průběh akce.

Foto: Vatican Media, Reuters

Papež František.

Článek

Peter Ďuriš, hlavní organizátor košické části cesty hlavy katolické církve, říká, že pontifikův pobyt nesnese srovnání s žádnými výzvami, jimž sám čelil předtím. „Pokud jde o hostovu ochranu a bezpečnost, vše se odehraje na nejvyšší úrovni. Nic se neponechává náhodě a zohledňuje se každý detail,“ řekl Ďuriš regionálnímu deníku Korzár.

Zapojí se armády Vatikánu i hostitelů

Na střechách se rozmístí odstřelovači, nad místem setkání bude kroužit vrtulník, připravena bude protichemická jednotka a pyrotechnici. Pohotovost se týká policie, antikonfliktního týmu i armády. Do akce půjde slovenská ochranka ve spolupráci s vatikánskou Švýcarskou gardou, nejmenší a pravděpodobně i nejdéle fungující profesionální armádou světa.

S papežem Františkem se na Slovensku mohou nakonec setkat i neočkovaní lidé

Evropa

Slovenská ochranka se už připravuje s kolegy z Vatikánu, Švýcarské gardy a vatikánské policie, informoval ve středu slovenský ministr vnitra Roman Mikulec.

Mluvčí policie Denisa Bárdyová potvrdila, že policistům bude vypomáhat armáda a při zabezpečení přesunu věřících bude nasazena železniční policie. „Vypomohou také studenti středních odborných škol policejního sboru v Pezinku a v Devínské Nové Vsi i kadeti z Akademie policejního sboru. Nasazeni budou příslušníci se psy a na koních,“ upřesnila.

V Budapešti hodiny, na Slovensku dny

František se v neděli zúčastní mše konané na závěr Mezinárodního eucharistického kongresu v Budapešti. V maďarském hlavním městě stráví jen pět hodin a přímo z Budapešti odletí na čtyřdenní návštěvu Slovenska.

Papež na Slovensku: Epidemiologové jsou vyděšení

Evropa

V Budapešti se krátce setká s maďarským prezidentem Jánosem Áderem a s premiérem Viktorem Orbánem. Program zahrnuje i schůzku s biskupy, představiteli ekumenické rady církví a židovských komunit.

V Bratislavě se papež uvidí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, která ho pozvala, a s dalšími vrcholnými politiky.

Očkování je aktem lásky, říká papež

Svět

Na východě Slovenska má v plánu setkání s věřícími před prešovskou sportovní halou, návštěvu romské komunity na košickém sídlišti Luník IX a pohovoří s mládeží na košickém fotbalovém stadionu.

V závěrečný den návštěvy, příští středu, se František zúčastní mše svaté v Šaštíně nedaleko hranic s Českou republikou. Pořadatelé sice připravili prostranství, které pojme až 350 tisíc lidí, avšak tuto kapacitu se jim určitě nepodaří naplnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám