Hlavní obsah

Panamské dokumenty směřují i na Slovensko, podnikatelů je oproti Česku méně

Právo, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Seznam uniklých dokumentů o firmách v daňových rájích Panama Papers, které nyní zveřejňují novináři v několika zemích, směřuje také na Slovensko. Podle zjištění serveru Investigace.cz se týkají například Milana Hoška, obchodujícího s cennými papíry.

Foto: Carlos Jasso, Reuters

Logo společnosti Mossack Fonseca

Článek

Kauza se týká firmy Mossack Fonseca, která se o byznys podnikatelů stará, a zatímco českých klientů našli novináři zatím 283, Slováků se je tam prý 115. Seznam se ale údajně může ještě rozšířit prostřednictvím tzv. bílých koní, tedy nastrčených šéfů společností právě z Česka.

Hošek podle serveru získal v 90. letech minoritní balíky akcií privatizovaných společností spojovaných s různými skandály. Dříve byl také akcionářem VÚB Kupónu nebo Plastiky Nitra a vlastnil akcie strojírenského holdingu Sitno.

Většinu tvoří Nizozemci

Až 95 jmen v seznamu týkajícím se Slovenska je prý spojených s firmou Green Carbon Renewables S.A., většina jsou podle novinářů Nizozemci s adresou ve městě Sládkovičovo, které je na západním Slovensku.

„Ředitelem firmy je známý bílý kůň John Novák z Vancouveru, který byl prezidentem Kanadsko-slovenské obchodní komory v letech 2004–2006,“ dodává server.

Další žena ze seznamu je prý Helena Dubišová, obchodní partnerka srbského podnikatele Marka Pražiče. „Dubišová vystupuje jako ředitelka Calla Maritime S.A. na Britských panenských ostrovech,“ dodává server.

Stavba lodí a člunů

Podle obchodního rejstříku je 59letá Dubišová také společnicí v české firmě JDK Czech Republic založené před šesti lety. Společnost z pražských Vinohrad se věnuje například stavbě lodí a člunů a je prý úspěšná s nárůstem meziročního zisku.

Server uvádí, že na seznamu Green Carbon Renewables se objevily také dvě Srbky: Snežana Iličová a Olga Kiendlerová. Ta byla v letech 2008 až 2009 ředitelkou ve firmě Montenegro Ventures Limited, která sídlí v Londýně. „Srbka s rakouským pasem vystudovala právo na univerzitě ve Vídni. Svou kariéru začala v roce 2000 v Evropském parlamentu, kde působila jako asistentka europoslanců,“ píší novináři.

Byla také šéfkou týmu ohledně zahraničních investic na srbském ministerstvu mezinárodních ekonomických vztahů. V rakouské firmě CMS Vienna Law Office se věnovala fúzím a akvizicím. „Jako výkonná ředitelka figurovala také v problematické firmě Hypo Alpe-Adria-Bank AD, dokonce založila její londýnskou pobočku,“ píše server. Kauzu banky popisují depeše Wikileaks a je označená jako největší finanční skandál po druhé světové válce v Rakousku.

Vyhýbání se daním

Tzv. offshore firmy, tedy společnosti založené v daňových rájích, nejsou samy o sobě nezákonné, podle policie ale mohou sloužit k vyhýbání se placení daní a rovněž praní špinavých peněz.

Související téma:

Novináři v dokumentech našli z Čechů například miliardáře Petra Kellnera a Daniela Křetínského. Oba mají prý společnosti na Britských Panenských ostrovech, což je podle dokumentů jedna z nejoblíbenějších destinací pro zakládání těchto firem. Cokoli nezákonného ale odmítají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám