Hlavní obsah

Pákistán ztratil stopu bin Ládina a kritizuje boj proti terorismu

Právo, Novinky, ČTK, řík, n-tv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/LONDÝN

Po návštěvě USA přicestoval pákistánský prezident Parvíé Mušaraf do Velké Británie, kde se v pondělí setká s premiérem Tonym Blairem. Ve Washingtonu Mušaraf přiznal, že Pákistán nemá stopy po Usámovi bin Ládinovi. V Británii zase kritizoval, že svět je kvůli válce proti terorismu méně bezpečný. Blairův mluvčí tento názor odmítl.

Foto: Miloš Škoda

Reprezentace klubu ATTFIS Ostrava

Článek

Mušaraf dodal, že sociální rozdíly pomáhají teroristům získávat další členy. Uvedl, že boj proti terorismu bude účinnější, jen když se bude současně bojovat proti chudobě a negramotnosti a když se vyřeší izraelsko palestinský konflikt. "Neřešíme jádro problému," uvedl pro pořad BBC Newsnight. "Nezaměřujeme se na celek, bojujeme jen podle aktuální sitauce, a ne v dlouhodobém strategickém konceptu."

Bin Ládin žije

V USA Mušaraf v neděli pro deník Washington Post uvedl, že Pákistán ztratil stopu nejhledanějšího teroristy a hlavy al-Kajdá Usámy bin Ládina. "Nadále ho velmi intenzivně hledáme, ale nevíme, kde je. Poslední vojenské operace i výslechy jen potvrdily, že bin Ládin žije. Cokoli dalšího by byly jen dohady."

Přestože pátrání po bin Ládinovi v pákistánsko-afghánském pohraničí trvá už tři roky, americký prezident Bush po sobotním setkání Mušarafa chválil za to, že se angažuje v boji proti mezinárodnímu terorismu. Odmítl názor médií, podle nichž se pákistánská armáda v poslední době příliš nesnažila bin Ládina zajmout: "Právě naopak. Jeho armáda je neuvěřitelně aktivní a velmi statečná v Jižním Vazíristánu. Stíhá tam nepřítele, který si myslí, že je v bezpečí."

Odstupující ministr zahraničí Colin Powell uvedl, že "prezident Mušaraf nás ujistil svou plnou angažovaností. Usáma bin Ládin je na svobodě, ale jednou dojde k procesu s ním."

Mušaraf popřel, že by se pákistánské jednotky stahovaly z kmenové oblasti Jižní Vazíristán u hranic s Afghánistánem, kde by se mohl bin Ládin skrývat. Podle Mušarafa jde o taktický "přesun" jednotek poté, co byli extremisté vytlačeni z pěti vazíristánských údolí do odlehlých horských oblastí.

V centru pozornosti Afghánistán

Pákistánský prezident také zdůraznil, že koalice by měla urychlit výcvik a rozšiřování nové afghánské armády. Američany vedené koaliční síly v Afghánistánu chystají novou ofenzívu proti příslušníkům Tálibánu a al-Kajdá. Operace Lightning Freedom má stabilizovat situaci v zemi před dubnovými parlamentními volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám