Hlavní obsah

Oslavy Dne vítězství v Evropě proběhly komorně, nad Londýnem se prohnaly stíhačky

Novinky, nčs

V pátek si celá Evropa připomíná 75. výročí od ukončení druhé světové války. Oslavy Dne vítězství však musejí vzhledem k pandemii koronaviru probíhat v komornější atmosféře než obvykle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oslavy Dne vítězství v EvropěVideo: AP

 
Článek

Oslav dne zvaného VE Day, neboli Den vítězství, se zúčastnila řada předních evropských politiků v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou či francouzským prezidentem Emanuelem Macronem. Ceremoniály však probíhaly kvůli protikoronavirovým opatřením v omezené míře a žádná větší setkání se nekonala.

Foto: Profimedia.cz

Emanuel Macron uctil památku obětí druhé světové války v Paříži.

Francouzský prezident v pátek zahájil v Paříži ceremoniál položením věnce na sochu generále Charlese de Gaulla, který byl vůdcem svobodných francouzských sil. Okolo Macrona bylo na třídě Champs-Élysées pouze několik důstojníků a podivnou atmosféru oslav doplňovaly nezvykle prázdné ulice.

Foto: Profimedia.cz

Britové zůstávají během svátku ve svých domovech.

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkelová během pokládání věnce v Berlíně.

Ve Velké Británii si lidé v poledne našeho času připomněli oběti druhé světové války symbolickými dvěma minutami ticha, nad Buckinghamským palácem rovněž proletěly stíhačky, jež zbarvily oblohu do trikolóry.

Foto: Profimedia.cz

Den vítězství v Polsku

Britové, kteří si Den vítězství za běžných okolností připomínají hojnými oslavami, byli tento rok varování, aby ani přes přívětivé počasí nevycházeli do ulic a dodržovali bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru.

Záznam: Pietní akt na VítkověVideo: ČTK

V minulosti se svátek nazýval Den osvobození či Den osvobození od fašismu a slavil se až 9. května, jak je tomu dodnes v zemích někdejšího Sovětského svazu.  V šest let trvajícím konfliktu zahynulo podle odhadů zhruba 60 miliónů lidí, přičemž ze dvou třetin se jednalo o civilní oběti.

Reklama

Výběr článků

Načítám