Hlavní obsah

Osa Paříž-Berlín-Moskva volá po novém plánu odzbrojení Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN, BAGDÁD

Německo, Francie a Rusko v sobotu navrhly uspořádat schůzku Rady bezpečnosti OSN na úrovni ministrů zahraničí, na níž by byl vypracován harmonogram odzbrojování Iráku. Stalo se tak den před plánovaným summitem premiérů Británie a Španělska Blaira a Aznara s americkým prezidentem Georgem Bushem na Azorských ostrovech.

Foto: Vratislav Konečný

Jan Myšička: V naší boudě v Mörterdorfu, 20. 8. 1916

Článek

Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na komuniké vydané v Berlíně německým ministerstvem zahraničí. Schůzka by se podle prohlášení, které bylo souběžně vydáno i v Paříži a Moskvě, měla konat bezprostředně po stanovení pracovního programu zbrojních inspektorů OSN v Iráku, s nímž se počítá v pondělí.

Šéfové inpektorů dostali pozvání do Bagdádu

Irák dnes pozval šéfy inspektorů Hanse Blixe a Muhammada Baradeje na návštěvu Bagdádu, v dopise naléhá na to, že by se měla uskutečnit co nejdříve. Předmětem jednání mají být dosud nevyřešené otázky kolem odzbrojení Iráku, jak sdělilo irácké ministerstvo zahraničí.

"Dopis zahrnuje pozvání projednat způsoby urychlení spolupráce mezi Irákem a stranami, které oni (šéfinspektoři) zastupují, a zvláště v otázkách, které Blix a Baradej považují za otevřené," praví se v prohlášení iráckého ministerstva.

Podle agentury Reuters, která se odvolává na mluvčí Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Melissu Flemingovou, se Blix a Baradej rozhodnou, zda do Bagdádu odletí, právě až po pondělní konzultaci v Radě bezpečnosti OSN.

Jednání protiirácké trojky na Azorech

Zítřejším námětem jednání tzv. protiirácké trojky - Británie, Španělska, USA - má být snaha zachránit návrh rezoluce, který tyto tři země předložily RB OSN. Mají jednat i o plánech pro uspořádání Iráku po pádu prezidenta Saddáma Husajna. Očekává se, že USA učiní prohlášení, podle něhož Irák propásl poslední možnost, aby odzbrojil. Předpokládá se, že nejzazším termínem, do něhož je Washington ochoten čekat, je 17. březen, který byl původní britskou představou o ultimátu Bagdádu.

Reklama

Související témata:

Související články

Husajn navrhl Bushovi těžbu irácké ropy

Saddám Husajn napsal americkému prezidentovi Georgi Bushovi dopis, v němž nabídl americkým firmám, aby v jeho zemi těžily ropu. Arabský list al-šark al-awsat...

Francie a Rusko budou rezoluci OSN vetovat

Francie a Rusko budou hlasovat proti americko-britskému návrhu rezoluce o Iráku. V pondělí to v televizi prohlásili francouzský prezident Jacques Chirac...

Výběr článků

Načítám