Hlavní obsah

Operace siamských dvojčat skončila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DALLAS

Po třiceti pěti hodinách skončila operace, při níž chirurgové v americkém Dallasu oddělili dvouletá egyptská dvojčata srostlá hlavičkami. Lékaři postupně mimo jiné úspěšně oddělili spojené cévy zásobující krví oba mozky a přeformovaly lebky hochů. Nyní se čeká, jak těla chlapců zvládnou pooperační šok.

Foto: OSVILIK.CZ
Článek

Oddělování lebek provázené přeřezáváním společných mozkových cév trvalo 27 hodin. Operace se podle dosavadních zpráv obešla bez komplikací a skončila tak podstatně dříve, než se očekávalo. Některé zdroje nevylučovaly, že oddělování dvojčat potrvá do úterý. Zákrok přitom začal v sobotu v 9:00 místního času.

Jediná komplikace, k níž došlo, byl podle sdělení lékařů objev hlenu v Ahmedově průdušce, který byl snadno odstraněn. Na operaci se podílel šedesátičlenný zdravotnický tým.

Riziko bylo vysoké

Chirurgové již před zákrokem řekli, že se ani v případě úspěšné operace nelze vyhnout poškození mozku. Mozek však je často schopen, zvláště v mladém věku, se z takového poškození vzpamatovat, tvrdí.

"V tuto chvíli se domníváme, že je to správná věc," prohlásil před začátkem operace Dale Swift, jenž je jedním z pěti dětských neurochirurgů, kteří zákrok v dětském středisku v Dallasu provádějí.

Dvojčata již zaostávala ve vývoji

Ahmad a Muhammad Ibráhímovi přišli na svět císařským řezem 2. června 2001 na jihu Egypta nedaleko Luxoru. Nezisková Světová kraniofaciální nadace sídlící v Dallasu, která se specializuje na pomoc dětem s deformacemi hlavy a obličeje, zorganizovala převoz dvojčat do dallaského střediska poté, co se egyptští doktoři obrátili na své kolegy po celém světě s žádostí o pomoc. Ahmad a Muhammad přijeli do Dallasu v roce 2002, aby podstoupili vyšetření nutná pro operaci.

Muhammad a Ahmad se smáli, žvatlali anglicky a arabsky a snažili se pohybovat, jak jen jim to jejich srostlé lebky dovolily. Podle specialistů však již zaostávali za běžným vývojem dětí, neboť byli ochuzeni o schopnost prozkoumávat svět.

Otec: chci, aby byli normální

Otec dvojčat Ibráhím Muhammad Ibráhím chtěl podle svých slov dát synům šanci na normální život. "Pokud budou ponecháni takto, nebudou normální," uvedl Ibráhím, který s dětmi strávil většinu posledního půl roku v Dallasu. Jeho žena zůstává v Egyptě, kde se stará o jejich další dvě děti. Kvůli operaci však přijela také do Dallasu.

V uplynulých třech letech provedli chirurgové ve světě nejméně pět operací siamských dvojčat spojených hlavou. Tři byly úspěšné, jedna skončila smrtí jednoho dítěte a jedna, která měla oddělit 29letá íránská dvojčata Ladan a Lále, se nezdařila vůbec.

Reklama

Související témata:

Související články

Operace siamských dvojčat je v kritické fázi

Singapurští lékaři se v pondělí brzy ráno našeho času pustili do nejnáročnější části operace, jež má od sebe oddělit íránská siamská dvojčata. Během příštích...

Výběr článků

Načítám