Hlavní obsah

Omikron si nakonec najde každého, prohlásil epidemiolog Fauci

Washington

Varianta koronaviru omikron si vzhledem ke své vysoké nakažlivosti „nakonec najde v podstatě každého“, řekl v úterý poradce amerického prezidenta Joea Bidena a epidemiolog Anthony Fauci. USA se podle něj nyní nacházejí na prahu období, kdy budou moci „žít s virem“ a díky imunizaci obyvatelstva a dostupnosti léků bude léčba covidu-19 jednoduchá. Spojené státy nyní registrují v průměru téměř 750 tisíc nově nakažených za den a v nemocnicích je tam kvůli covidu-19 rekordní počet 150 tisíc lidí.

Foto: Reuters

Hlavní zdravotnický poradce amerického prezidenta Anthony Fauci

Článek

„Omikron, se svou výjimečnou, bezprecedentní mírou přenosnosti, si nakonec najde v podstatě každého,” řekl Fauci při vystoupení v Centru pro strategická a mezinárodní studia (CSIS). „Do kontaktu (s virem) se dostanou i naočkovaní s posilovací dávkou. Někteří, možná mnoho z nich, se nakazí, ale velmi pravděpodobně, s některými výjimkami, se jim bude dařit obstojně z hlediska hospitalizace a úmrtí,” řekl epidemiolog.

„Není způsob, jak bychom tento virus mohli vymýtit,” dodal. USA však podle něj zřejmě zanedlouho vstoupí do nové fáze, „v níž bude dostatek ochrany v komunitě, dostatek dostupných léků na to, aby když se někdo nakazí a je ve vysoce rizikové skupině, bylo velmi jednoduché takového člověka vyléčit”. Dodal však, že se Spojené státy zatím v této fázi nenacházejí.

USA zaznamenaly téměř 1,5 milionu nakažených za den

Amerika

Omikron se v USA velice rychle rozšířil a podle odhadu tamního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je nyní u 98,3 procenta nově nakažených nalezena právě tato varianta. Ještě na začátku prosince se přitom omikron prokázal jen u 0,6 procenta infikovaných.

Školy se zavírat nebudou

Bidenova administrativa ve středu oznámila, že aby navzdory velkému počtu nových infekcí udržela v provozu školy, zvýší dostupné testovací kapacity ve školách o deset milionů testů za měsíc. Chce rovněž lépe propojit školy s testovacími středisky a plně hradit náklady školám, které spustí svoje vlastní diagnostické programy.

V USA zatkli učitelku, která svého žáka naočkovala proti covidu

Zahraniční

Testů by tak mělo být pro žáky a učitele dostupných dvakrát více než loni v listopadu, uvedl Bílý dům. Podle vlády se nyní daří držet v provozu 96 procent všech amerických škol, loni v lednu to bylo o 46 procent.

USA evidují přes 145 tisíc pacientů nakažených koronavirem v nemocnicích, dosud nejvíce od začátku pandemie. Ačkoliv omikron podle dostupných studií zřejmě způsobuje mírnější průběh covidu-19, velký počet nakažených i tak zvyšuje tlak na americké nemocnice, které se potýkají rovněž s výpadky velkého množství nakažených pracovníků a s vyčerpáním. Podle modelů se přitom počty hospitalizovaných mohou do konce ledna až zdvojnásobit.

Deltakron? Je to jen kontaminace v laboratoři, zpochybňují vědci objev

Koronavirus

V posledním týdnu zemřelo v USA po nákaze koronavirem v průměru 1715 lidí denně, jejich počet přitom stále stoupá. Zatím se však zdá, že pomaleji než při nástupu předchozích vln.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám