Hlavní obsah

Odkaz Merkelové má v rukou covid-19

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvážlivý, neuspěchaný, až opatrnický styl, jímž Angela Merkelová (66) řídí Německo, ve druhém roce koronavirové pandemie už nezabírá. Postrádá nápady, elán, ambice a občas až nekonečnou trpělivost. Přitom jen málokdo pochybuje o tom, že právě to, jak se Spolková republika vypořádá s covidem-19, se osudově podepíše i na jejím závěrečném vysvědčení po víc než 15 letech v úřadě.

Foto: Annegret Hilse, ČTK/AP

Kancléřka Angela Merkelová při nedávném vystoupení k pandemii v Berlíně.

Článek

Před každým zasedáním kabinetu se ve středu ráno scházejí ministři za konzervativní dvojblok CDU/CSU k „černé snídani“, jak podle barvy své strany sedánky překřtili. Nepořizuje se zápis, panuje uvolněné ovzduší, nezávazně se probírá co na srdci, to na jazyku.

Onu únorovou středu se při online posezení stočila řeč i na návrh zákona o ochraně hmyzu z dílny ministerstva životního prostředí řízeného koaliční sociální demokracií (SPD). Farmáři, nepřehlédnutelná voličská jistota CDU, ho považují za naprosto přehnaný. Na druhé straně v tak superzelené zemi se musí kolem podobných témat našlapovat hodně zlehka. „Něco s tím musíme provést,“ vzala si slovo Julia Klöcknerová (48), ministryně zemědělství. Nedořekla, protože ji uťala kancléřka.

„Tak už s tím, Ju­lie, k čertu, pohni!“ vybuchla s tím, že nemá zapotřebí se z médií dozvídat, že si korekci právní úpravy sama vzala pod palec. Ne dosti na tom pak zkoprnělou Klöcknerovou nepřímo nařkla z toho, že jí podsouvá horký brambor.

„Nemyslím si, Julie, že ty fámy o mně šíří ministerstvo životního prostředí,“ měla se nechat slyšet kancléřka. „A každému, kdo si myslí, že se CDU/CSU nemusí starat o ochranu včel, přeji mnoho zábavy ve volební kampani,“ uzavřela podle týdeníku Der Spiegel.

Merkelová zavolala Babišovi. Němci nabízejí další lůžka

Evropa

Netrpělivost, podrážděnost, osobní výpady, nařčení z neloajality – tak kancléřku nikdo nezná. „Schází jí rozvaha a trpělivost. Opustila ji její stoická duše,“ cituje list Frankfurter Rundschau jejího nejmenovaného dlouholetého souputníka. A deník Neue Zürcher Zeitung (Merkelová ztrácí nervy) a web t-online (Je součástí problému) šly i v titulcích ještě dál.

Léto? Svatořečení

Loni v předjaří kancléřka rozpoznala včas hrozbu viru a nařídila patřičná opatření. V jednom ze spíše zřídkavých veřejných vystoupení našla náležitá slova a motivovala miliony spoluobčanů, aby opravdu zůstaly doma.

„Kdyby loni v létě odstoupila, což samozřejmě uprostřed krize nebylo možné, svatořečení by ji jen stěží minulo,“ poznamenal publicista Markus Feldenkirchen.

Ačkoli v létě mnozí, včetně kancléřky, zvedali varovně prst před druhou vlnou, nový nápor se do sklonku roku, takřka bez účinného odporu, převalil zemí. Zdálo se, že Merkelová spoléhá výhradně na svou parádní disciplínu – lockdown.

Navzdory příznivému vývoji Merkelová odmítá rozvolňovat

Koronavirus

Ačkoli do konce roku Německo předsedalo Evropské unii a firma BioNTech obdržela od státu miliony na vývoj vakcíny, vládě se nepodařilo obstarat dostatek očkovacích látek. Nejen to – schůzku s premiéry 16 spolkových zemí o očkovacím nezdaru kancléřka svolala až po naléhání zemí vedených SPD.

Hlavně grafy a čísla

Zatímco britský premiér Boris Johnson (56) si nechal před kamerami vpíchnout injekci a francouzský prezident Emmanuel Macron (43) nevynechá jedinou příležitost vyrazit za zdravotníky do první linie, Merkelová vědecky, suchopárně a prosta emocí šer­muje čísly, tabulkami, ukazateli, křivkami a grafy.

Německo prodlouží karanténu nejméně do 7. března

Evropa

V posledním vládním prohlášení kancléřka slíbila, že bude „až do posledního dne v úřadě naplňovat své poslání porazit pandemii“. „A na konci ji můžeme zvládnout a vést naši zem do lepších časů,“ podtrhla. V migrační krizi na podzim 2015 nepochybovala. „To zvládneme,“ tak zněl proslulý výrok.

Reklama

Výběr článků

Načítám