Hlavní obsah

Merkelová zavolala Babišovi. Němci nabízejí další lůžka

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý mluvil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o nabídkách lůžek pro české pacienty s covidem-19 v Německu. Merkelová podle něj zjistí dostupnost lůžek v Bavorsku a dalších spolkových zemích, která by mohla mít ČR k dispozici v případě, že bude nutné je využít.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Kancléřka Angela Merkelová při jednání kabinetu v Berlíně.

Článek

Babiš uvedl, že mu kancléřka Merkelová neplánovaně sama zavolala. "Nabízí další lůžka k dispozici, pokud bude potřeba, v Bavorsku nebo jiných zemích v Německu," uvedl.

Kancléřka podle něj zjistí, jaké jsou v Bavorsku kapacity. "Budeme to mít v záloze, kdyby bylo potřeba to využít. Abychom byli připraveni, aby byla připravena logistika. Ale je to poté na krajích, zda to využijí, nebo ne," dodal premiér.

Už nastal čas. Česko konečně požádá Německo o pomoc

Domácí

Totéž platí v Karlovarském a Ústeckém kraji, kam Babiš předal nabídku ze Saska. Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) v úterý novinářům řekl, že první nabídka Saska na devět volných lůžek se stane součástí českého národního dispečinku volných lůžek. O možnost převozů nemocných do Německa žádal Karlovarský kraj vládu dlouhodobě. Jeho nemocnice jsou delší dobu přetížené.

Sasko nabídlo Čechům lůžka pro covidové pacienty

Domácí

Babiš uvedl, že nemá představu, kdy by se mohli první Češi do Německa převážet. "Z Karlovarského kraje jsme přemístili téměř 200 pacientů do jiných nemocnic v rámci ČR. Dispečink nadále funguje," uvedl. Volných covidových lůžek má podle něj Česko aktuálně dost, problémem jsou ale lůžka pro lidi, jejichž stav vyžaduje intenzivní péči.

Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý v úterý novinářům řekl, že požádal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby vláda formálně oslovila Německo kvůli převozu pacientů za hranice. Původně tvrdil, že Česko se na zahraničí obrátí, až budou nemocnice naplněné z 90 procent. V současné době je volných míst asi 15 procent, vyčerpat by se ale mohla za dva až tři týdny.

Pomoc si nestihli zavolat, nakažená matka se synem zemřeli v Německu ve svém domě

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám