Hlavní obsah

Oběť žádá po Vatikánu jména

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manuel Vega (51) z amerického státu Kalifornie podal u federálního soudu žalobu na Vatikán, od něhož soudní cestou žádá, aby zveřejnil jména kněží podezřelých z pedofilie i duchovních uznaných za vinné za tento čin.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jde mi výhradně o pravdu, o nic jiného,“ řekl Vega, jenž se jako mladistvý stal obětí znásilnění knězem. „Nesnažím se získat odškodné,“ dodal.

Vega spolu s dalšími asi 500 oběťmi obtěžování a pohlavního zneužívání duchovními uzavřeli v roce 2007 dohodu s arcibiskupstvím v Los Angeles o vyplacení 660 miliónů dolarů (14,77 mld. korun) výměnou za stažení žalob na kněze. Dohoda však podle Vegy nezbavuje Vatikán zodpovědnosti za činy duchovních.

V žalobě obviňuje Vatikán, že kněze Fidencia Silvu-Florese pověřil službou v kostele Panny Marie Guadalupské v jihokalifornském Oxnardu, přičemž věděl, že je nebezpečný.

Kněz v klidu prchl do Mexika. Tam stopy končí

Dodává, že Silva-Flores Vegu sexuálně zneužíval v letech 1979 až 1984.

V roce 2013 losangeleská arcidiecéze zveřejnila materiály o více než 120 kněžích, jichž se kauza týkala. Mezi nimi nechyběl ani Fidencio Silva-Flores, jehož usvědčilo nejméně 28 svědků, sdělil Jeff Anderson (71), Vegův právník.

Dodal, že po vznesení prvních obvinění Silva-Flores požádal o možnost vrátit se do Mexika, odkud pochází. Církevní úřady mu vyhověly a dnes se neví, kde se skrývá. Anderson upřesnil, že jeho mandant chce svou žádostí donutit Vatikán, aby zveřejnil totožnost všech kněží obviněných ze sexuálních deliktů spáchaných na dětech bez ohledu na zem, kde se nacházejí.

Papež zpřístupní všechny archívy o McCarrickovi

„Od Svatého stolce chceme získat i seznam jmen všech biskupů, kardinálů či jiných hodnostářů, kteří přispěli k zatajování sexuálních skandálů v církvi,“ uzavřel Anderson, specialista na podobné případy.

Papež František (81) souhlasil s „důkladným přezkoumáním“ sexuálního skandálu kolem Theodora McCarricka (88), někdejšího amerického kardinála, ve vatikánských archívech. Letos v červenci přijal papež McCarrickovu rezignaci a nařídil mu „žít v modlitbě a pokání“. Emeritní washingtonský arcibiskup rovněž dostal zákaz veřejného vystupování a musí zůstat v domě, který mu církev určila.

K tomu kroku František přistoupil poté, kdy americké církevní vyšetřovací instituce dospěly k závěru, že obvinění, podle nichž McCarrick zneužíval nezletilého chlapce, se zakládají na důvěryhodných informacích. Několik bývalých seminaristů a mladých kněží potvrdilo, že je tento prominentní duchovní obtěžoval a pod hrozbami, že jinak zničí jejich kariéry, je nutil, aby s ním spali.

Podle kritiků Vatikán o kardinálově nepřijatelném jednání věděl celá léta, avšak pokoušel se celou aféru „ututlat“. Předchozí papež Benedikt XVI. (91) McCarricka potrestal, jeho nástupce František ho však rehabilitoval. Tvrdí to Carlo Maria Vigano (77), bývalý vatikánský velvyslanec, který v této souvislosti vyzval současného papeže k odstoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám