Hlavní obsah

Nobelovu cenu za ekonomii si rozdělí Američan a Nor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Nobelovu cenu za ekonomii získali v pondělí Nor Finn Kydland (60) a Američan Edward Prescott (63). Vědci posuzovali vliv hybných ekonomických sil v politice a hospodářských cyklech. Oznámila to švédská královská vědecká akademie.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 8. 12.2016 Výstava Korunovační klenoty v dějinách světa. Ředitelka muzea Jiřina Kábrtová představuje Stříbrnou korunu cášské bysty Karla IV.

Článek

Nor Kydland a Američan Prescott se ve své práci zaměřili na objasnění fungování hospodářských cyklů a na faktory, které je ovlivňují, hlavně na změny ekonomické politiky a technologie.

Oba ocenění pracují v USA - Kydland vyučuje na univerzitě Carnegie Mellon v Pittsburghu a na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře, Prescott působí na Arizonské státní univerzitě v Tempe a ve Federální rezervní bance v Minneapolis.

Kydland i Prescott podle švédské akademie věd značně přispěli nejen k makroekonomické analýze, ale rovněž k aplikaci měnové a fiskální politiky v řadě zemí. Udělením ceny Prescottovi zůstává Nobelova cena za ekonomii nepřetržitě pět let v rukou amerického občana.

Vítězové si rozdělí deset milionů švédských korun (zhruba 35 milionů Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Nobelovu cenu za fyziku získali tři Američani

Nobelovu cenu za fyziku pro letošní rok obdrželi tři američtí vědci. David Gross, David Politzer a Frank Wilczek ji získali za výzkum hypotetických fyzikálních...

Výběr článků

Načítám