Hlavní obsah

Nezlobte, vzkázali Američané Britům před začátkem G7

– Carbis Bay, Cornwall

Američtí diplomaté v Londýně doporučili britské vládě, aby se s Evropskou unií (EU) dohodla na kompromisu ohledně celních kontrol na hranici se Severním Irskem. Ty předpokládá součást brexitové dohody zvaná severoirský protokol. Cokoli, co ohrozí Velkopáteční mírovou dohodu, nás nepotěší, varoval bezpečností poradce amerického prezidenta Jake Sullivan den před začátkem summitu G7, který Britové hostí.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden při setkání s britskými letci v Suffolku

Článek

Ostrovní tisk tento týden přinesl zprávy, že jednání mezi Londýnem a Bruselem jsou na „hraně kolapsu”. Unijním diplomatům se totiž nelíbí rozhodnutí britské vlády, která letos jednostranně odložila vymáhání ustanovení ze severoirského protokolu, což Evropská komise považuje za flagrantní porušení platné mezinárodní smlouvy.

Ve čtvrtek přišel deník The Times s informací, že americké administrativě s chováním Britů dochází trpělivost, a rozhodla se proto do sporu vstoupit.

Johnson má něco za lubem, varují Irové

Zahraniční

Nejvýše postavená americká diplomatka v Británii Yael Lampertová na žádost prezidenta Joea Bidena adresovala britské vládě formální výtku, ve které kabinet Borise Johnsona kvůli odmítání kontrol obviňuje z „rozdmýchávání napětí”.

Jakékoli kroky, které ohrozí, nebo podkopou Velkopáteční dohodu nebudou Spojenými státy vítány.
Jake Sullivan, poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost

Kvůli nejasnému postbrexitovému postavení Severoirů se totiž v dubnu strhly týden dlouhé nepokoje, které měly za následek desítky zraněných policistů.

Frustrace z covidu, brexitu, ze všeho. Severoirské násilné nepokoje neberou konce

Evropa

Washington: Nechceme být svědky konce míru

Diplomatická výtka se mezi takto blízkými spojenci vidí zřídkakdy.

Důvody za nejnovějším krokem Američanů lze spatřit v devadesátých letech, kdy se konečně podařilo dosáhnout Velkopáteční mírové dohody, která ukončila 30 let trvající krvavé boje v Severním Irsku. Americká vláda tehdy sehrála v dosažení míru naprosto zásadní roli prostředníka. Současný prezident Biden má navíc po rodičích irské kořeny, zřejmě mu proto na udržení míru mezi irskými národy záleží i z osobního hlediska.

„Jakékoli kroky, které ohrozí nebo podkopou Velkopáteční dohodu, nebudou Spojenými státy vítány,” řekl typicky diplomatickým způsobem Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Za násilím v Belfastu není jen brexit. Mládež je znuděná a zmanipulovaná, varuje komentátor

Evropa

Nechtěl říct, jestli právě toto chování má premiér Johnson podle něj na svědomí.

„Prezident (Biden) nijak nevyhrožuje ani nedává žádná ultimáta (...) dal naprosto jasně najevo, že Velkopáteční dohodu považuje za základní kámen mírového soužití v Severním Irsku. Ta dohoda musí být ochráněna,” vysvětlil Sullivan.

Od části britských expertů zaznívají obavy, že by postup britské vlády v otázce Severního Irska mohl ohrozit plánovanou dohody mezi Spojeným královstvím a USA.

Osud Severního Irska bude teď předmětem jednání summitu G7, který v pátek začíná v městečku Carbis Bay v anglickém hrabství Cornwall.

Viceprezident Evropské komise Maroš Šefčovič řekl, že britsko-unijní vztahy jsou na „křižovatce” a že trpělivost sedmadvacítky je „čím dál menší”.

Reklama

Výběr článků

Načítám