Hlavní obsah

Německo Ukrajině dodá sedm samohybných houfnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Bratislava

Německo dodá Ukrajině sedm samohybných houfnic PzH 2000. Oznámila to v pátek podle agentury DPA německá ministryně obrany Christine Lambrechtová ve slovenské Sliači. Výcvik ukrajinských vojáků v používání těchto houfnic může začít v Německu už příští týden, dodala ministryně.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová

Článek

Lambrechtová novinářům řekla, že sedm německých houfnic posílí dodávku pěti těchto zbraní, které Ukrajině slíbilo Nizozemsko. Právě s nizozemskou kolegyní se má v pátek německá ministryně ve Sliači setkat.

Podle agentury DPA Lambrechtová na Slovensku navštívila německé vojáky, kteří jsou součástí posílení východního křídla NATO a ovládají systémy protivzdušné obrany Patriot.

Němci pomohou nahradit Česku těžkou techniku odeslanou na Ukrajinu

Domácí

Německý tisk už na konci dubna informoval, že německá vláda o poskytnutí několika houfnic PzH 2000 Ukrajině uvažuje. Berlín dlouho dodávky těžkých zbraní Kyjevu odmítal, svůj postoj ale na konci dubna změnil po sílící kritice.

Nejsilnější dělostřelecké zbraně

Samohybné houfnice PzH 2000, které jsou schopné zasáhnout cíle až ve vzdálenosti 40 kilometrů, patří mezi nejsilnější dělostřelecké zbraně německé armády. Jsou určeny k palebné podpoře pozemních vojsk, k boji s dělostřelectvem protivníka i k ničení obraných pozic protivníka.

Německý parlament drtivou většinou podpořil dodávky těžkých zbraní Ukrajině

Evropa

List Welt am Sonntag ale nedávno napsal, že ze 119 takových houfnic, kterými bundeswehr disponuje, jich je k nasazení připravených jen asi 40.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám