Hlavní obsah

Německá armáda po 20 letech opustila Afghánistán. Prošlo jím 160 tisíc vojáků bundeswehru

Kábul

Německý bundeswehr ukončil svoji misi v Afghánistánu. Podle informací agentury DPA letadlem ze základny nedaleko severoafghánského města Mazáre Šaríf odletěli poslední vojáci.

Foto: Profimedia.cz

Němecčtí vojáci. Ilustrační foto

Článek

Do neklidné asijské země první z nich přišli v lednu 2002 v reakci na teroristické útoky na New York a Washington z 11. září 2001.

Do Německa míří i příslušníci speciálních sil, kteří měli na starost ostrahu základny, letadlo v Německu přistane ve středu.

DPA uvádí, že bundeswehr musel stahování svých příslušníků z Afghánistánu v poslední době výrazně uspíšit. Spojené státy původně jako nejzazší termín odchodu svých i spojeneckých jednotek stanovily 11. září, Washington ale tlačil na to, aby vojáci odešli už ke 4. červenci, kdy USA slaví Den nezávislosti.

Stažení z Afghánistánu není dobře načasované, míní Metnar

Domácí

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se v posledních týdnech zhoršuje. Od začátku května bojovníci militantního hnutí Tálibán ovládli 50 z celkových 370 okresů.

V Afghánistánu se prostřídalo celkem 160 tisíc německých vojáků, každý z nich byl v zemi zpravidla čtyři až šest měsíců. Devětapadesát z nich během této zahraniční mise padlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám