Hlavní obsah

Nejlepší pasy světa: Británie a USA upadají, Česko se drží slušně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké jsou nejsilnější cestovní pasy na světě? Na prvním místě je podle žebříčku společnosti Henley ten japonský s bezproblémovým přístupem do 193 zemí. Druhý je Singapur se 192 státy. Česko je na osmé příčce.

Foto: ČTK/AP

Japonsko. Stadion v Tokiu

Článek

I když mohou cesty krátkodobě komplikovat koronavirová opatření, která se pořád mění, na obecné síle pasu to mnoho nemění.

Nejlepší z evropských pasů je tradičně německý, který se dělí o třetí místo s Jižní Koreou (191 zemí). Páté místo patří Itálii, Finsku, Španělsku a Lucembursku (190). Deváté místo náleží Dánsku a Rakousku (189). V posledních letech si pak pohoršily zejména Velká Británie a USA. Kdysi bývaly první, nyní na sedmém místě (187 zemí).

Česká republika je na tom poměrně dobře, společně s Norskem, Řeckem a Maltou má snadný přístup do 186 zemí a je na 8. místě. Je na tom lépe než Kanada a Austrálie (185 zemí), Slovensko (183), Polsko (183) nebo Kypr (176). Čínský pas je až na 72. místě (78 zemí).

V Evropské unii začaly platit covidové certifikáty pro cestování bez omezení

Evropa

Nejhorší pasy na světě jsou třeba somálské, které vám zajistí přístup do 34 zemí, jemenské (33), pákistánské (32), syrské (29), irácké (28) a nejnižší příčka náleží pasu afghánskému (26).

Pro obyvatele Evropské unie začaly od července platit covidové certifikáty, které mají, až na výjimky, umožnit cestu přes hranice bez jakýchkoli dodatečných omezení.

Tato osvědčení o očkování, negativním testu či prodělané nemoci vydávají všechny země EU plus Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Jedinou výjimkou je Irsko.

Uznává se plné očkování vakcínami schválenými v EU, tedy Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson, prodělaná nemoc a PCR test starý nejvýše 72 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám