Hlavní obsah

Navalného poslali do ostřejšího vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko zpřísnilo vězeňský režim odsouzeného politického odpůrce a aktivisty Alexeje Navalného. Na základě nového rozsudku, který v březnu zvýšil Navalnému trest ze tří na devět let vězení v nápravném zařízení se zvýšenou ostrahou (nejvyšší možný stupeň), jej ruské úřady nechaly převézt z dosavadního místa výkonu trestu v Pokrovu na neurčité místo.

Foto: Šamil Žumatov, Reuters

Alexej Navalnyj míří k soudu v Rusku.

Článek

Podle Sergeje Jažana, šéfa úřední komise pro dozor nad dodržováním lidských práv vězňů, se Navalnyj nachází ve věznici Melechovo, napsala agentura TASS.

„Byl převezen do vězení se zvýšenou ostrahou, ale do kterého, nám nikdo neřekl,“ sdělila agentuře Navalného advokátka Olga Michajlovová.

Ruský opoziční vůdce Navalnyj zmizel. Přesunuli jsme ho, tvrdí úředník

Zahraniční

„Takový vězeň tu není“

„Advokáta, který jej přišel navštívit, nechali u vchodu čekat do dvou hodin odpoledne a pak mu jen sdělili, že žádný takový vězeň (v pokrovském zařízení) není,“ uvedla na so­ciálních sítích tisková mluvčí opozičníka Kira Jarmyšová. „Žádný důkaz o tom, že by skutečně byl v Melechovu, nemáme,“ napsala.

Sám Navalnyj se zmínil o možném přesunu do věznice v Melechovu počátkem května na sociálních sítích. „Bylo mi řečeno, že když se zadá do vyhledavače, objevují se historky trestanců, jak se tam trhají nehty,“ napsal. Podle spoluvězňů mu tam prý „chystají vězení ve vězení“.

Méně schůzek i pobytu venku

„Je zřejmé, že opakovaný soud měl dle záměru strůjce procesu zhoršit stav Navalného, zvýšit mu trest a změnit podmínky, v nichž se dosud nacházel,“ okomentoval březnový rozsudek nezávislý ruský politolog Gleb Pavlovskij.

Navalnyj u soudu: Nebojím se vás. Ani toho starého chlapa v bunkru

Válka na Ukrajině

„Žádný politický význam ani reálný cíl to nemá, protože Navalnyj byl beztak radikálně vzdálen od politického života. Lze v tom spatřovat pouze pomstychtivost ve vztahu k jeho osobě,“ řekl Pavlovskij ruské redakci BBC.

O dvojnásobném zvýšení trestu za údajné podvody a znevažování soudu rozhodl moskevský Lefortovský soud na svém výjezdním zasedání přímo v pokrovské věznici. Navalného tam nyní čeká méně schůzek s rodinou, méně dopisů i balíčků, seškrtané finance, značně se omezí také doba pobytu na čerstvém vzduchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám