Hlavní obsah

Ruský opoziční vůdce Navalnyj zmizel. Přesunuli jsme ho, tvrdí úředník

Moskva
Aktualizováno

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj byl náhle převezen z vězení, kde si odpykává 11,5letý trest, na místo se zvýšenou ostrahou. Podle agentury TASS to uvedl člen komise pro dohled nad podmínkami ve věznicích.

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj na fotografii z prosince

Článek

„Dorazil do IK-6, nachází se tam,” řekl člen oblastní monitorovací komise (ONK) Sergej Jažan s odkazem na označení trestanecké kolonie u obce Melechovo ve Vladimirské oblasti. Zatímco původní Navalného vězení v Pokrovu leželo asi 120 kilometrů od Moskvy, vzdálenost IK-6 od ruské metropole je více než dvojnásobná.

„Alexejovi advokáti ani jeho příbuzní nebyli o jeho převozu předem informováni. Kolovaly zvěsti, že má být převezen do trestanecké kolonie IK-6 ‚Melechovo‘ se zvýšenou ostrahou, ale nelze zjistit, kdy a zda tam vůbec dorazí,“ uvedla dříve Navalného mluvčí Kira Jarmyšová.

Vysvětlila, že nejde jenom o to, že bude pravděpodobně střežen ještě přísněji než dosud. „Dokud nevíme, kde Alexej je, tak zůstává sám proti systému, který se ho už pokusil zabít, takže naším hlavním úkolem je ho co nejdříve najít,“ uvedla.

Navalnyj u soudu: Nebojím se vás. Ani toho starého chlapa v bunkru

Válka na Ukrajině

Navalnyj byl loni odsouzen na dva a půl roku odnětí svobody za porušení pravidel v rámci podmínečného propuštění. Zrovna se vrátil z Německa, kde se vzpamatovával z otravy novičokem, ze které obvinil Kreml.

24. března byl Navalnyj odsouzen na dalších devět let vězení za podvod a pohrdání soudem na základě obvinění, která jsou podle něj politicky motivovaná. Navalného protikorupční nadace (FBK) byla z velké části zrušena poté, co ji úřady označily za „extremistickou“ organizaci. Minulý týden ruský soud zamítl odvolání Navalného proti rozhodnutí označit ho za teroristu a extremistu.

Reklama

Výběr článků

Načítám