Hlavní obsah

Napětí po severokorejském testu roste. USA a Jižní Korea vystřelily své rakety

Aktualizováno

Jižní Korea a USA provedly ve středu cvičení odpalu balistických raket. Reagovaly tak na severokorejský test mezikontinentální rakety. Ta je podle amerických expertů schopná zasáhnout Aljašku. KLDR tvrdí, že tato raketa unese i jadernou hlavici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Raketové cvičení Jižní Koreje a USA Video: Reuters

 
Článek

Rakety byly při cvičení ve středu odpáleny z území Jižní Koreje do Východního moře. USA a Jižní Korea poskytly záběry odpalovaných raket médiím. Akce má být varováním pro Severní Koreu, která o testování mezikontinentální rakety informovala v úterý.

„Rakety spojenců jsou schopné zasáhnout klíčové cíle za každého počasí,“ uvedla v prohlášení americká armáda. Upřesnila, že při cvičení byly odpalovány korejské rakety Hyunmoo II.

Mimořádně zasedne Rada bezpečnosti 

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v této souvislosti prohlásil, že severokorejský režim představuje světovou hrozbu, která si žádá globální reakci. Kvůli této záležitosti se také ve středu ve 21:00 SELČ sejde v New Yorku na mimořádném zasedání Rada bezpečnosti OSN, které nyní předsedá Čína.

Severokorejská střela Hwasong-14 v úterý letěla 39 minut, dosáhla výšky 2802 kilometrů a následně přesně zasáhla svůj určený cíl, citovala státní severokorejskou televizi agentura Reuters.

Americké tichomořské velení předtím sdělilo, že zaznamenalo odpal rakety z území KLDR a že dráhu střely, která dopadla do Japonského moře sledovalo po dobu 37 minut. Podle ruské armády letěla raketa níže a překonala kratší vzdálenost, než uvádí ostatní zdroje, napsala agentura AP.

Dosah rakety

Odborníci se liší v odhadech dosahu rakety. Podle některých z nich by nová balistická střela mohla mít dosah přes 8000 kilometrů, což představuje hrozbu pro značnou část americké pevniny. Střízlivější odhady stanovují dosah střely na 6700 kilometrů a v tom případě by mohla raketa zasáhnout Aljašku.

Za mezikontinentální balistické střely se považují ty rakety, jejichž dosah přesahuje 5500 kilometrů. Největší město Aljašky Anchorage je od Pchjongjangu vzdálené 6000 kilometrů, Berlín 8000 kilometrů.

České ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení odkazuje na porušení několika rezolucí Rady bezpečnosti OSN, poukazuje na zvyšování napětí v regionu. Obdobně jako ostatní členové mezinárodního společenství vyzývá KLDR k dialogu a k upuštění od raketového a jaderného programu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám