Hlavní obsah

Nantes: Obnovu chrámu platí stát, zadrženého pustili bez obvinění

Právo, DPA, doh

Muže zadrženého po požáru katedrály v Nantes propustila francouzská policie po několikahodinovém výslechu bez obvinění. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin vzápětí oznámil, že úmyslnému založení ohně nic nenasvědčuje. Francouzská vláda slíbila, že obnovu gotického svatostánku zaplatí stát.

Foto: Ludovic Stang, Reuters

Plameny šlehají z katedrály v Nantes.

Článek

„V tuto chvíli nic nenaznačuje, že se jedná o trestný čin,“ řekl poslancům v parlamentu Darmanin. „Bylo zahájeno vyšetřování. Mohlo to být tak, že šlo o náhodu.“ Příčiny požáru zatím zůstávají nejasné.

Požár katedrály v Nantes zřejmě nevznikl úmyslně, tvrdí ministr

Evropa

Již propuštěný 39letý uprchlík z Rwandy měl v předvečer požáru na starosti uzamčení katedrály, v tamní diecézi pracoval jako dobrovolník. Prokurátor Pierre Sennes uvedl, že vyšetřovatelé si s ním chtěli „vyjasnit určité prvky jeho postupu“.

Drony pořídily nové záběry po požáru katedrály v Nantes

Evropa

Plameny se uvnitř pozdně gotické katedrály Petra a Pavla objevily v sobotu krátce před osmou ráno, hasiči je během odpoledne dostali pod kontrolu a do večera je kompletně uhasili. Nezabránili však zničení velkých varhan, kvůli žáru se také roztříštila původní vitrážová okna ze 16. století.

Ministr financí Brune Le Maire už slíbil, že o opravu katedrály z 15. století se postará stát. „Je to naše povinnost nejen proto, že jde o státní majetek, ale i proto, že jde také o naši kulturu,“ řekl televizi BFMTV.

Reklama

Výběr článků

Načítám