Hlavní obsah

Drony pořídily nové záběry po požáru katedrály v Nantes

Novinky, AP, mso
Nantes

Policejní drony ve francouzském Nantes pořídily nové záběry místní katedrály svatého Petra a Pavla, jejíž interiér výrazně poničil sobotní požár. Dostaly se i do těžko přístupného místa, kde shořely varhany z 16. století. Policie příčinu požáru nadále zkoumá, hovoří se ale o žhářství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár katedrály v Nantes a jeho následky zachycené z dronuVideo: AP

 
Článek

Během požáru gotické katedrály nebyl nikdo zraněn. V neděli večer policisté propustili z vazby muže, který měl diecézi na starost a v pátek večer katedrálu uzamykal.

V Nantes dál zkoumají příčinu požáru, zadrženého propustili

Evropa

Požár měl podle expertů hned tři ohniska. Plameny zničily mimo jiné varhany ze 17. století, které místní nazývají duší katedrály, nebo původní vitrážová okna ze 16. století. Přivolaným hasičům se alespoň podařilo uhasit oheň dřív, než by poškodil střechu katedrály.

Ve francouzském Nantes vzplála katedrála, mluví se o žhářství

Evropa

U mnoha Francouzů včetně prezidenta Emmanuela Macrona vyvolal požár v Nantes vzpomínky na loňský duben, kdy vyhořela katedrála Notre Dame v Paříži. „Musíme podpořit naše hasiče, kteří riskují, aby zachránili gotický klenot Nantes,“ napsal Macron na Twitteru.

Vyšetřovatelé: Katedrála v Nantes mohla být zapálena úmyslně

Evropa

Výstavba katedrály trvala pět století, dokončena byla stavba v roce 1891. Historické varhany, které sobotní požár spálil, už přečkaly stejnou nehodu v roce 1972 během pokrývačských prací, když oheň spálil většinu dřevěné konstrukce. Plameny katedrálu zachvátily také při spojeneckém bombardování za druhé světové války v roce 1944

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám