Hlavní obsah

Námořníci nechtějí mluvit o pohřbení bin Ládina do moře z jejich letadlové lodi

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hong Kong

Americká letadlová loď USS Carl Vinson, ze které byl pohřben do moře Usáma bin Ládin, připlula v neděli do Hong Kongu. Posádka se ale s přítomnými novináři o poslední cestě nejhledanějšího teroristy na světě nechtěla bavit, informovala agentura Reuters. Americké speciální jednotky bývalého šéfa teroristické organizace Al-Káida zabily 2. května v jeho sídle v pákistánském Abbottábádu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Námořníci nechtějí mluvit o pohřbení Usámy bin Ládina do moře z jejich letadlové lodiVideo: Reuters

 
Článek

Jen několik hodin po útoku amerických ozbrojených sil bylo tělo Usámy bin Ládina přepraveno na letadlovou loď USS Carl Vinson. Jeho ostatky byly uloženy do pytle a i se závažím hozeny do vody na severu Arabského moře, uvedla americká armáda. Nikdo z námořníků se však k události nechtěl vyjadřovat.

„Ne, nemůžu hovořit o morálce na lodi od doby Usámy bin Ládina. Ani nemůžu říkat nic o něm. Ale řeknu vám, na palubě této lodi je 5000 námořníků a oni patří k těm nejúžasnějším Američanům, které máme v našem národě,“ snažil se převést řeč na jiné téma kontraadmirál Samuel Perez.

Zároveň dodal, že pohřbívání do moře není ničím výjimečným, pokud si to námořníci přejí. „Během této mise jsme pohřbili do moře skupinu námořníků, kteří si to přáli.“

Pohřeb bin Ládina proběhl podle Washingtonu v souladu s islámskými tradicemi, včetně omytí těla a čtení náboženských poznámek. Podle některých muslimů byl ale pohřeb do moře proti duchu islámu.

Reklama

Výběr článků

Načítám