Hlavní obsah

Nákaza SARS už pronikla i na Tchajwan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TCHAJ-PEJ/ HONGKONG

Šestapadesátiletý muž zemřel v neděli na těžký akutní syndrom dýchacích cest (SARS) na Tchajwanu. Jde o první známou oběť této infekční nemoci na ostrově, oznámilo tchajwanské ministerstvo zdravotnictví. V Hongkongu zemřelo dalších 12 lidí, šestnáct lidí včetně dvou zdravotníků je SARS nově nakazilo.

Foto: Jiří Kutáč

Ilustrační foto

Článek

Na Tchajwanu je 55 pravděpodobných případů SARS a 72 případů, u nichž je podezření na tuto nemoc. Všichni Tchajwanci, kteří se vracejí z rizikových zemí, musejí po příletu domů nejprve strávit deset dní v karanténě.

Od počátku výskytu choroby v Hongkongu tam na ni podle úředního prohlášení zemřelo 133 osob a 1543 se infikovalo. Pacientům, kteří zemřeli naposledy, bylo mezi 45 a 91 lety a osm z nich v minulosti trpělo nějakou chronickou nemocí, sdělily úřady. Z choroby SARS se naopak v Hongkongu zotavilo dalších 36 pacientů, dodává komuniké, což znamená, že se tam už uzdravilo 668 pacientů.

V Pekingu zavřena univerzita

Život v čínské metropoli se zastavil. Kvůli obavám ze šíření SARS byla uzavřena pekingská Lidová univerzita, třetí největší vysoká škola v metropoli. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na studenty. Všechny přístupy do univerzitního městečka byly uzavřeny a nikdo nesmí vstoupit ani vyjít, tvrdí studenti. Agentura nezastihla nikoho z vedení univerzity, kdo by se k informaci vyjádřil.

Ve snaze zastavit šíření nemoci úřady už předtím nařídily uzavřít v Pekingu všechna divadla, kina, internetové kavárny a další zábavní podniky. Ty již stejně utrpěly značné ztráty, protože nervózní obyvatelé se veřejným místům vyhýbají v obavě, že se nakazí virem.

Americká CNN informovala, že řada obyvatel vyrazila do práce raději na kole než hromadnou městskou dopravou. Zrušena byla také mše v pekingském katolickém kostele. Mnozí lidé začínají skupovat potraviny, neboť se bojí jejich nedostatku v případě nařízení dlouhodobé hromadné karantény.

Podle dnešní zprávy agentury Nová Čína se počet případů SARS v metropoli přiblížil k 1000.

Návštěvníci Toronta musejí k lékaři

SARS budí obavy i v dalších částech světa. Několik kanadských společností provozujících námořní dopravu nařídilo svým pasažérům, kteří navštívili Toronto, podrobit se lékařským prohlídkám před tím, než se nalodí. Toronto se díky několika případům nákazy SARS dostalo na seznam rizikových destinací, kam Světová zdravotnická organizace nedoporučuje nyní cestovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Za smrtící zápal plic může coronavirus

Smrtelný zápal plic SARS je vyvolán coronavirem, který dosud nikdy nebyl objeven u člověka. Po více než měsíčním pátrání to ve středu definitivně potvrdila...

SARS: v Singapuru měří teplotu kamery

Světová zdravotnická organizace WHO už včera sice potvrdila původce smrtícího zápalu plic SARS, kterým je dosud neznámý coronavirus, ale vědci teprve vyvíjejí...

Na SARS v Číně zemřelo dalších 12 lidí

Na těžký akutní syndrom dýchacích cest (SARS) zemřelo v Číně dalších 12 lidí a více než 300 osob se tímto infekčním onemocněním nakazilo. V Kanadě viru podlehl...

Výběr článků

Načítám