Hlavní obsah

Na SARS v Číně zemřelo dalších 12 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Na těžký akutní syndrom dýchacích cest (SARS) zemřelo v Číně dalších 12 lidí a více než 300 osob se tímto infekčním onemocněním nakazilo. V Kanadě viru podlehl v pořadí 14. člověk. Podle úřadu zabývajícího se zdravotnictvím v kanadské provincii Ontario šlo o 99letého muže.

Foto: Archív MJVM

Akce jsou určeny všem věkovým kategoriím

Článek

Nejnovější údaje čínského ministerstva zdravotnictví uvádí, že počet osob, které v Číně podlehly SARS, tak stoupl na 79 a počet potvrzených případů na 1807, uvedl v prohlášení představitel ministerstva Kao Čchiang.

Kanadské úřady v pátek uvedly, že podle nejnovější bilance v Ontariu zemřelo na SARS sedm mužů a sedm žen, z nichž 11 bylo starších 70 let. Počet podezření na onemocnění SARS přitom od té doby, co se před více než měsícem v Kanadě vyskytlo, začal klesat.

Nejvíce nových případů zaznamenáno v Pekingu

SARS se poprvé objevil loni v listopadu v jihočínské provincii Kuang-tung. Když se nemoc začala šířit po celém světě, Čína čelila obviněním, že nezveřejňuje úplné informace o počtu mrtvých a nemocných.

Nejvíce nových případů SARS bylo zaznamenáno v hlavním městě Pekingu, kde je 339 infikovaných osob a u 402 je podezření na SARS, praví se v prohlášení. Do dneška čínští představitelé tvrdili, že v Pekingu je jen 37 nakažených lidí, ačkoli odhady čínských lékařů a expertů Světové zdravotnické organizace (WHO) byly mnohem vyšší.

Číňanům úřady nedoporučují cestování

Čínské ministerstvo školství vyzvalo milióny vysokoškolských studentů v zemi, aby během prázdnin v prvním týdnu v květnu omezili cestování na minimum a zamezili tak šíření infekční nemoci SARS (těžký akutní syndrom dýchacích cest). Informoval o tom dnes Deník čínské mládeže.

Podle agentury AP mohou úřady doporučení rozšířit pro všechny obyvatele Číny, pro které jsou oslavy Svátku práce a následující týden volna příležitostí k navštěvování příbuzných a k hojným nákupům.

Na celém světě si SARS vyžádal smrt přinejmenším 192 lidí a nakazilo se jím více než 3500 osob. Rozšířil se do nejméně 25 zemí. V České republice se zatím u žádného z pacientů s podezřením na onemocnění SARS diagnóza nepotvrdila.

Reklama

Výběr článků

Načítám