Hlavní obsah

SARS: v Singapuru měří teplotu kamery

CNN, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONGKONG

Světová zdravotnická organizace WHO už včera sice potvrdila původce smrtícího zápalu plic SARS, kterým je dosud neznámý coronavirus, ale vědci teprve vyvíjejí spolehlivé diagnostické testy. Proto si postižené země pomáhají alespoň důslednější prevencí.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

V Singapuru zavedlo ministerstvo zdravotnictví ode dneška povinné měření teploty cestujících. Podle lékařů teplota vyšší než 38,5 stupňů Celsia je jedním z hlavních symptomů SARS. Na singapurském letišti se k měření používají armádní detektory tepla. Do konce týdne bude cestující takto testovat celkem devět detekčních kamer. Jejich hlavní výhodou je, že mohou kontrolovat, aniž si toho kdo všimne.

Od dnešní půlnoci se musí podrobit měření teploty i všichni cestující, kteří přijíždějí do Hongkongu či z něj odjíždějí. "Teplota se měří na uchu pomocí elektronického přístroje," uvedla ředitelka lékařské služby Margaret Chanová. Přístroj vypadá jako malá pistole, jejíž hlaveň se přiloží na ucho a na malé obrazovce se ihned objeví údaj o teplotě. Operace netrvá ani tři vteřiny.

Od víkendu všechny cestující budou prohlížet navíc lékaři. Cestující, kteří mají vyšší teplotu se budou muset nechat na vlastní náklady podrobně vyšetřit. "Když lékař zjistí, že teplota je jen doprovodem rýmy nebo chřipky, cestující bude vpuštěn do letadla a dostane na to potvrzení," upřesnila Chanová.

Počet obětí roste

Z Hongkongu byly dnes hlášeny čtyři nové případy úmrtí. Byla mezi nimi  devětatřicetiletá žena, která předtím byla naprosto zdravá, tři ostatní trpěli už předtím nějakou nemocí. Celkový počet obětí SARS ve světě  tím stoupl na 166 (65 v Číně, 65 v Hongkongu,15 v Singapuru, 13 v Kanadě, pět ve Vietnamu, dva v Thajsku a jeden v Malajsii).

V Evropě SARS onemocnělo po pěti lidech ve Francii, Německu a Velké Británii, 3 v Itálii, v Rumunsku, Irsku, Španělsku, Švédsku a Švýcarsku  po jednom. První případ onemocnění byl potvrzen včera v Indii. Šlo o dvaatřicetiletého pacienta, který se zřejmě nakazil za svého pobytu v Singapuru nebo Hongkongu. Celkem se SARS ve světě nakazilo kolem 3400 lidí, kolem 1500 se jich už podařilo vyléčit.

Cestovky čekají smutné Velikonoce

Epidemie je tragédií pro ekonomiku postižených zemí i celé jihovýchodní Asie. Hongkong oznámil už nyní ztrátu asi 130 miliónů dolarů. V Thajsku klesly dubnové ekonomické výsledky na polovinu ve srovnání s průměrem. Filipíny přijaly nezvyklé opatření: prezidentka Gloria Arroyová  apelovala na desetitisíce občanů, kteří pracují v Hongkongu, aby se obětovali pro vlast a na velikonoce se nevraceli domů k rodinám.

O polovinu se snížil i počet klientů tchajwanských cestovek. "Dosud k nám touto dobou jezdila většina turistů z Hongkongu, ale letos odtamtud nepřijede zřejmě nikdo," říká tajemník sdružení cestovek Sü Kao-ťin.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový týden přinesl dalších 12 obětí SARS

Sedm dalších obětí smrtelného zápalu plic SARS oznámila v pondělí autonomní vláda bývalé britské kolonie Hongkong. Je to největší počet úmrtí na tuto nemoc...

SARS postihl i náboženskou sektu

Epidemie smrtelného zápalu plic SARS přes všechna opatření pokračuje a stále není jistota o tom, co jej způsobuje. Začali umírat i mladší lidé. Nové ohnisko...

Výběr článků

Načítám