Hlavní obsah

Na místě WTC vyrostou Zahrady světa

ČTK, Alex Švamberk
NEW YORK

Novou podobu mrakodrapů Světového obchodního centra zničených 11. září 2001 navrhne architektonické studio Daniela Libeskinda. Oznámila to ve čtvrtek v New Yorku komise složená ze zástupců radnice, státu a Bílého domu.

Foto: Petr Hejna

Marián Varga

Článek

Libeskindův tým se ve finále soutěže utkal se studiem newyorských architektů sdružených ve skupině THINK. Oba návrhy počítaly se stavbami mnohem vyššími, než byla ´dvojčata´ Světového obchodního střediska (WTC), a předpokládaly výstavbu nejvyšších budov světa. Nakonec však komise podle uvedeného zdroje jednomyslně zvolila Libeskindův projekt nazvaný Zahrady světa.

Tento návrh předkládá budovu tyčící se do výše 1776 stop podle letopočtu americké nezávislosti (asi 541 metrů). Stavba překoná dosavadní rekord dvojice věží Petronas v malajském hlavním městě Kuala Lumpuru; ty jsou vysoké "jen" 452 metry.

K návrhu Libeskind uvádí: "Do New Yorku jsem připlul jako teenager, jako přistěhovalec, jako miliony přede mnou. Nejprve jsem uviděl Sochu svobody a udivující horizont Manhattanu. Tento pohled nikdy nezapomenu. O něm je celý projekt."

Stavba by měla připomínat tragické události z 11. září. "Chtěl jsem zachovat pocit traumatu z destrukce, reprezentované ohromnými ruinami zdí, které jako jediné přežily útok, a do kontrastu postavit přetrvávající hodnoty demokracie a každého jednotlivého života," vysvětluje Libeskind celkovou ideu. "Cesta stoupá vzhůru od základů, které nejsou jen příběhem tragédie, ale také zjevením tajemství života, do přízemí současnosti propojujícího minulost s budoucností."

K uctění obětí budou vytvořeny Park hrdinů a Klín světla. "Každý rok 11. září mezi 8:46, kdy první letadlo narazilo do jedné z věží a 10:28, kdy se druhá zřítila, bude na celé místo dopadat slunce bez jediného stínu v neustálé poctě altruismu a odvaze," tvrdí architekt.

Dominantou projektu je věž, o níž říká Libeskind: "Nebe se stane domovem 1776 stop vysoké věže Zahrad světa, Proč Zahrady? Protože Zahrady jsou neustálou potvrzením života. Mrakodrap přeroste své předchůdce, a vytvoří symbol, který hovoří o naší vitalitě tváří v tváří nebezpečí. Život vítězí."

Reklama

Výběr článků

Načítám