Hlavní obsah

Muž infikovaný ebolou letěl do USA přes Brusel, mohl nakazit další

– Dallas

První pacient nakažený ebolou, který byl zjištěn ve Spojených státech, přiletěl do USA běžnou linkou z Libérie přes Brusel. Šéf amerického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Thomas Frieden uvedl, že muž mohl virem nakazit nejen některé členy rodiny, ale i další osoby. Je ale přesvědčen, že se nemoc v USA nerozšíří.

Foto: Mike Stone, Reuters

Nemocnice v texaském Dallasu, kde je muž nakažený ebolou v izolaci.

Článek

O situaci podle agentury Reuters informoval osobně prezidenta Baracka Obamu. Testy zatím žádné další nemocné neodhalily, úřady však nadále pátrají po lidech, se kterými nemocný přišel do kontaktu.

"Je jistě možné, že u někoho, kdo byl v kontaktu s touto osobou, se může v příštích týdnech ebola objevit. Nepochybuji ale o tom, že zabráníme jejímu šíření po Spojených státech," řekl Frieden.

Město Dallas, kde je pacient ve vážném stavu hospitalizován, sdělilo, že se ebola zatím u nikoho nepotvrdila, ani u třech členů posádky sanitky, která se o muže starala. Trojice zdravotníků je nicméně v izolaci, kde setrvá tři týdny.

 Letěl přes Brusel

Liberijské ministerstvo informací ve středu uvedlo, že muž do USA letěl přes Brusel. To následně podle Reuters potvrdily i kanadské zdravotnické úřady. Americké aerolinky již ohlásily, že kvůli ebole úzce spolupracují se střediskem CDC.

Pacient je možná nejen prvním nakažený ebolou v USA, ale i prvním případem této choroby mimo území Afriky. USA již dříve evakuovaly do vlasti tři své občany, kteří se během nynější epidemie chorobou nakazili v západní Africe a začali se tam léčit.

Příznaky po čtyřech dnech

Úřady prozatím nezveřejnily národnost nakaženého. Podle portálu nytimes.com ale přicestoval 20. září do Dallasu z Libérie běžnou leteckou linkou. V té době nevykazoval žádné příznaky nemoci, ty se u něj poprvé objevily až o čtyři dny později.

Ebola

Ebola je smrtelné virové onemocnění patřící do skupiny krvácivých horeček, kam patří i marburgská horečka. Mortalita činí v závislosti na kmeni padesát až devadesát procent. Nejnebezpečnější je Ebola Zaire.

Filovirus eboly byl poprvé zjištěn v roce 1976. Nemoc dostala jméno podle řeky Ebola v Demokratické republice Kongo (tehdejší Zaire).

Nemoc se projevuje vysokými horečkami, bolestmi svalů i kloubů a bolestmi břicha. Časté je zvracení a prudké průjmy i krvácení do trávicího traktu a nakonec ze všech tělesných otvorů. Těžce jsou poškozeny vnitřní orgány, zejména játra.

Lék proti nemoci neexistuje, virus nereaguje na léčbu interferonem ani na virostatika. Důležité je zabránit ztrátě tekutin a snižovat krvácivost pomoci koagulantů.

Epidemie byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo, v Gabonu, v Súdánu a v Ugandě i v Pobřeží slonoviny a naposled v Guineji.

Virus se přenáší mezi nemocnými při těsném kontaktu, zejména pomocí slin nebo krví.

Předpokládá se, že se lidé nakazí, když pojídají divoká zvířata, která jsou přenašeči viru. Spekuluje se, že rezervoárem mohou být netopýři. Virus se přináší na primáty, nejčastější je u šimpanzů požírajících maso, i na psy, u nichž se nemoc nevyvine, a na prasata, u nichž nemoc propuká. Kromě přenosu blízkým kontaktem se u zvířat nevylučuje ani přenos vzduchem.

Poprvé navštívil nemocnici 26. září, ale po vyšetření dostal antibiotika a byl poslán domů. Lékařům tehdy nesdělil, že přiletěl ze západní Afriky, kde je epidemie eboly. Nakažený je v izolaci od neděle 28. září, v úterý CDC oficiálně oznámilo jeho diagnózu.

Reklama

Související témata:

Související články

První případ eboly ve Spojených státech

Spojené státy mají první případ výskytu eboly na svém území. Nekažený pacient je v izolaci v nemocnici v Dallasu ve státě Texas. Hospitalizovaný muž se nedávno...

Výběr článků

Načítám