Hlavní obsah

Mossad zabil plukovníka revolučních gard, tvrdí Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před cestami do Turecka a všech dalších zemí sousedících s Íránem varovala Izraelce bezpečnostní rada židovského státu. Obává se totiž odvety za zabití plukovníka íránských revolučních gard, z něhož Teherán viní izraelský Mossad.

Foto: Official Khamenei Website, Reuters

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí

Článek

Hasana Sajáda Chodajrího, prominentního příslušníka jednotek Kuds, expedičního sboru revolučních gard, podle listu The Guardian zastřelili 22. května v Teheránu, když cestoval ve svém soukromém, nepancéřovaném voze.

Střelec, kterého vezl komplic na motorce, na něj vypálil několik ran.

Jak uvedla íránská státní televize, Chodajrího, „obránce svatých míst“, což je íránský titul pro veterány bojů proti teroristické organizaci Islámský stát v Sýrii a Iráku, zasáhlo pět z nich.

Izrael přiznal podíl na smrti Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Izrael odpovědnost odmítá

Útočníkům se podle dostupných informací podařilo zmizet, íránská média ovšem týž den uvedla, že revoluční gardy zatkly „několik členů izraelské zpravodajské sítě operující v zemi“.

Židovský stát íránská obvinění popřel. List The New York Times ovšem tvrdí, že „Izrael informoval USA, že je za likvidaci Chodajrího skutečně odpovědný“.

Vedení izraelských tajných služeb i armády v bezprostřední reakci na zprávu listu hovořilo o „překvapení“.

Reklama

Výběr článků

Načítám