Hlavní obsah

Moskva a Tbilisi se nedohodly na ruských základnách v Gruzii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko a Gruzie se nedohodly na zrušení ruských vojenských základen na gruzínském území. Gruzínský prezident Michail Saakšvili se tak nezúčastní oslav 60. výročí konce 2. světové války a summitu vůdců Společenství nezávislých států v Moskvě. Uvedla to v pátek gruzínská ministryně zahraničí Salomé Zurabišviliová.

Článek

"Stalo se to, čeho jsem se obávala," řekla Zurabišviliová. "Nedohodli jsme se na podrobnostech a pokroku, který jsem očekávala, nebylo při dnešních rozhovorech dosaženo."

Podle ní se kvůli velkým neshodám nepodařilo dosáhnout ani dohody o vytvoření protiteroristického centra. "Dospěli jsme pouze k dohodě ohledně některých otázek vzájemných vztahů," uvedla po jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Šéf ruské diplomacie po dubnovém jednáni se Zurabišviliovou prohlásil, že by se ruské jednotky mohly začít stahovat ze základen v Gruzii počínaje letošním rokem. Uvedl, že bylo dosaženo podstatného pokroku a sblížení postojů ohledně období existence ruských vojenských základen v Gruzii a ohledně jejich stažení. "Dohodli jsme se na tom, že stahování bude postupné, a dosáhneme-li dohody, začne už letos," řekl tehdy.

Problém vojenských základen na gruzínském území je jedním z několika, které kalí vztahy Moskvy a Tbilisi. Rusko se dožaduje odškodnění ve výši několika set miliónů dolarů. Stahování odhadla na nejméně tři roky a možná i deset let.

Reklama

Související témata:

Související články

Gruzie kritizuje Rusko za styky se separatisty

Politiku Moskvy vůči Gruzii kritizovala v pondělí na zasedání ministrů zahraničí zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v nizozemském...

Gruzie volí nového prezidenta

V Gruzii začaly v neděli ráno předčasné prezidentské volby, jejichž uspíšené konání je součástí řešení vnitropolitické krize odstartované zfalšováním výsledků...

Prezidentem Gruzie je zřejmě Saakašvili

V Gruzii se zavřely volební místnosti, obyvatelé si vybrali svého nového prezidenta. Podle očekávání se jím s největší pravděpodobností stal opoziční předák...

Výběr článků

Načítám