Hlavní obsah

Gruzie volí nového prezidenta

Právo, hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI

V Gruzii začaly v neděli ráno předčasné prezidentské volby, jejichž uspíšené konání je součástí řešení vnitropolitické krize odstartované zfalšováním výsledků parlamentních voleb z 2. listopadu loňského roku.

Foto: archiv autora

Zdeněk Svěrák, Václav Lohniský a Ladislav Smoljak v komedii Marečku, podejte mi pero!

Článek

O přízeň voličů se bude ucházet pět kandidátů, ale reálnou šanci na zvolení má jediný z nich: bývalý ministr spravedlnosti a šéf dříve opoziční strany Národní hnutí Michail Saakašvili (36), pod jehož vedením byl v listopadu svržen režim předchozího prezidenta Eduarda Ševardnadzeho.

Volební kampaň postavil na boji proti korupci a chudobě. V prezidentské funkci hodlá také zlepšit vztahy s Ruskem a vyřešit letitý problém autonomních republik, které tíhnou právě k tomuto důležitému gruzínskému sousedu. V narážce na zaměření na USA však Saakašviliho někteří jeho oponenti označují za loutku Washingtonu a kritici jej navíc mají za demagogického a populistického vůdce.

Jeden soupeř boj vzdal

Soupeři Saakašviliho bude lídr politického hnutí "David stavitel" Roin Liparteliani, šéf Sdružení gruzínských advokátů Kartlos Garibašvili, předák nevládní organizace "Liga gruzínských invalidů" Zaza Sicharulidze a bývalý gubernátor Imeretie (jednoho z gruzínských regionů) Tejmuraz Šašiašvili. Hlava poltického hnutí "Mdzleveli" Zurab Kelechsašvili se kandidatury v sobotu na poslední chvíli vzdal.

Vydáno bylo 3 milióny volebních lístků, asi o 300 tisíc méně než při listopadových parlamentních volbách. Z asi 80 tisíc na 25 tisíc se snížil i počet volebních lístků pro Gruzínce hlasující v zahraničí. Počet zahraničních volebních okrsků se snížil z 59 na 26, a to zejména v Rusku.

Nadměrný počet volebních lístků po listopadových volbách pokládala opozice za jeden z důkazů falšování voleb. Volby budou sledovat pozorovatelé z desítky zemí, mimo jiné z Francie, Velké Británie a Německa a rovněž z Ruska a dalších členů Společenství nezávislých států (SNS). Akreditováno je také na 950 zahraničních novinářů.

Reklama

Související články

Autonomní republiky odmítají změny v Gruzii

Jižní Osetie, převážně Rusy obývaná autonomní republika v Gruzii, se chce připojit k Rusku. Prohlásil to v Moskvě její vůdce Eduard Kokojev. Šéf další...

Prezidentské volby v Gruzii budou v lednu

Mimořádné prezidentské volby se v Gruzii uskuteční 4. ledna příštího roku. Rozhodl o tom v úterý gruzínský parlament na mimořádném zasedání v Tbilisi....

Výběr článků

Načítám