Hlavní obsah

Ministerstvo chce opatřeními jen znepříjemnit lidem cestování, stěžují si kanceláře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pravidla návratu domů se pro nenaočkované Čechy liší podle toho, z jaké země zrovna člověk cestuje. Podle stupně rizika nákazy jsou státy rozděleny do pěti skupin odlišených barvami od zelené až po černou.

Foto: MZV ČR

Pravidla vstupu a návratu podle ministerstva zahraničí ČR

Článek

O tom, kam daný stát spadá, rozhoduje ministerstvo zdravotnictví na základě tří ukazatelů: počtu nových případů onemocnění za posledních 14 dní, míry pozitivity testů a míry testování. Kritérium proočkovanosti země úředníci vůbec nezohledňují a ministerstvo dosud nevysvětlilo proč. A tak například Izrael, kde už lidé ani nenosí roušky a konají se tam hromadné akce, stále spadá mezi nejpřísněji hodnocené země. Stejně jako Velká Británie.

Země mimo EU spadají do kategorie zemí s velmi vysokým nebezpečím nákazy.

Šéf resortu Petr Arenberger (za ANO) ani jeho tiskové oddělení na dotaz Novinek nereagovali.

Ignorování proočkovanosti tak například způsobuje to, že u Spojeného království stále svítí červená barva (značící zemi s velmi vysokým rizikem nákazy). V pondělí přitom Britové překročili hranici 50 milionů aplikovaných dávek a 7denní průměr nakažených se v 67milionové zemi pohybuje okolo dvou tisíc.

I přesto musí jít cestující z ostrovů nejdříve pátý den po příjezdu na PCR test a do negativního výsledku čekat v izolaci.

Mapa je dělána jen pro efekt směrem k znepříjemnění cestování lidem, kteří cestovat chtějí. Pokládáme to za jasné nedodržení pandemického zákona a za zneužití pravomoci veřejného činitele.
Jan Papež, Asociace cestovních kanceláří a agentur

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří úředníci svoji vlastní tabulku často nerespektují a hájí se tím, že jednají v zájmu zpomalení šíření viru v populaci.

„Jak mi sám písemně přiznal náměstek ministra Radek Policar, cílem je omezit cestování občanů. Nejde o to umožnit cestování za logických a zdravotně jasných pravidel,“ myslí si Papež, který na ministerstvo nedávno podal žalobu kvůli zařazení Keni na „černou listinu“. Ministerstvo podle něj rozhoduje politicky, nikoli zdravotně.

Británie očkuje nejvíc v Evropě, přesto je podle ministerstva nebezpečná

Koronavirus

„Mapa je dělána jen pro efekt směrem k znepříjemnění cestování lidem, kteří cestovat chtějí. Pokládáme to za jasné nedodržení pandemického zákona a za zneužití pravomoci veřejného činitele,“ kritizuje resort zdravotnictví Papež.

Ministerstvo většinu podnětů cestovních kanceláří údajně ignoruje. „Za celou dobu konání se nám nepodařilo získat možnost jednání z očí do očí,“ posteskl si.

Britové: Nedává to smysl

Zároveň je třeba podotknout, že se v opatření píše, že na seznamu vysoce rizikových zemí se mohou ocitnout i takové státy, ve kterých převažuje komunitní šíření nových variant koronaviru. Zda je právě toto důvod, proč je Británie stále považována za extrémně nebezpečnou, není jasné. Ministerstvo zdravotnictví na zaslané otázky nereagovalo.

Očkovaní mohou od úterý snadněji cestovat

Koronavirus

Mluvčí britského ministerstva zdravotnictví již v dubnu Novinkám řekl, že většina případů v zemi je zapříčiněná takzvanou „kentskou variantou“ viru. Ta je Světovou zdravotnickou organizací skutečně označena za „znepokojivou variantu“ (angl. variant of concern).

Proočkovanost stoupá. Rozjel se prodej dovolených

Domácí

Mluvčí nicméně upozornil, že tato mutace je přítomna i ve velké části evropských států, a proto zařazení Británie na seznam nebezpečných zemí postrádá logiku. Jihoafrická varianta představuje na ostrovech podle britských úřadů jen minoritu případů.

Podmínky vstupu a návratu se dělí celkem do pěti skupin od černé (nejhorší) barvy až po zelenou (nejlepší). Mapa jednotlivých zemí podle rizika nákazy je dostupná zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám