Hlavní obsah

Británie očkuje nejvíc v Evropě, přesto je podle ministerstva nebezpečná

Novinky, Daniel Drake, Anežka Zemenová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Spojené království svítí na české cestovatelské mapě stále tmavě červeně, což značí oblast s velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění covidu-19. Denní přírůstky se přitom v 67milionové zemi pohybují okolo tří tisíc a proočkovanost populace mají Britové vůbec nejvyšší v Evropě. Jenže takový údaj ministerstvo zdravotnictví v kritériích vůbec nezohledňuje.

Foto: MZV

Cestovatelská mapa

Článek

Pětidenní izolace stále čeká na všechny, kdo do Česka v tuto chvíli přijedou ze Spojeného království. Týká se to i desítek tisíc Čechů, kteří na ostrovech stále žijí. „Je to absurdní,” zlobí se Matěj, který žije ve Skotsku.

Spojené království je totiž českým ministerstvem zdravotnictví stále vedeno v kategorii zemí „s velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění covid-19”. Přitom pandemická situace v Británii je diametrálně lepší než aktuálně v Česku.

Úbytek nakažených je zásluha lockdownu, ne očkování, tvrdí Johnson

Evropa

Počet denních případů  tam v posledních dnech osciluje okolo dvou až tří tisíc. Z publikovaných dat Anglického úřadu pro veřejné zdraví (PHE) navíc vyplynulo, že přes půlku okresů v Anglii je již měsíc v podstatě bez nákazy.

Ve velmi vysokém (nebo též tmavě červeném) stupni rizika přitom mají být podle platného opatření resortu ty státy, které mají za posledních 14 dní celkem 500 a více případů na 100 tisíc obyvatel. Takto zbarvené jsou například Francie (hodnota 688), Turecko (759), Švédsko (624) a další.

Velká Británie začíná očkovat čtyřicátníky

Koronavirus

Spojené království má ale data podstatně nižší.

Celkový počet nově hlášených případů na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny je k 13. dubnu pro celou Británii jen 57 (vypočítáno z dat serveru Worldometers, pozn. red.). Podle tohoto kritéria tedy nemá Spojené království v „tmavě červené“ kategorii co dělat.

Česko očkování nezohledňuje

Za rapidním zlepšením situace je v první řadě tvrdý lockdown (celkem třetí), který trvá od začátku ledna a teprve nyní se začíná postupně uvolňovat. V pondělí si tak například obyvatelé v Anglii mohli po dlouhé době zajít na oběd do venkovní restaurace. Toho by se Skotové měli dočkat 26. dubna.

Anglie mírní covidová opatření. Podmínkou jsou dva testy týdně

Koronavirus

Druhým důvodem je pak očkování. Britští zdravotníci zatím aplikovali přes 40 milionů dávek, alespoň jednu dávku obdrželo v 67milionové zemi už 32 milionů obyvatel, tedy téměř polovina. V Anglii a Skotsku je částečně ochráněno přes 94 procent lidí nad 50 let, což si tamní vlády velmi pochvalují.

Mohlo by se tak zdát, že s přihlédnutím k těmto okolnostem zařadí české ministerstvo britské království do nižší kategorie omezení. Jenže na míru proočkovanosti resort vůbec nebere ohled, v seznamu kritérií tato indikace chybí. Na dotaz Novinek, proč tomu tak je, tiskové oddělení resortu ani po urgencích neodpovědělo.

Výsledek očkování: Půlka Anglie je už měsíc téměř úplně bez covidu

Koronavirus

Británie: Varianty jsou všude

Zároveň je třeba podotknout, že ministerstvo v opatření uvádí, že na seznam těchto vysoce rizikových zemí může zařadit i takové státy, ve kterých převažuje komunitní šíření nových variant koronaviru, nebo ty státy, které jsou mimo Evropskou Unii. Zda je právě toto ten důvod, proč je Británie stále považována za vysoce nebezpečnou, není jasné. Ministerstvo zdravotnictví na zaslané otázky nereagovalo.

Mluvčí britského ministerstva zdravotnictví Novinkám sdělil, že většina případů v zemi je zapříčiněná takzvanou „kentskou variantou“ viru. Zároveň ale dodal, že tato mutace je přítomna i ve velké části evropských států, a proto zařazení Británie na seznam nebezpečných zemí postrádá logiku. Jihoafrická varianta představuje na ostrovech podle britských úřadů jen minoritu případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám