Hlavní obsah

Město George Floyda odmítlo zrušit policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Obyvatelé amerického města Minneapolis v úterním referendu odmítli návrh na zrušení místního policejního sboru, respektive jeho nahrazení speciálním úřadem pro veřejnou bezpečnost. Aktivisté s nápadem na radikální reformu policie přišli po loňské vraždě Afroameričana George Floyda. Prevence kriminality ve městě dlouhodobě nefunguje, počty loupeží a přepadení jsou od léta na vzestupu.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Minneapolisu při loňské demonstraci proti policejní brutalitě

Článek

Pro přijetí návrhu na nahrazení policejního sboru novým blíže nespecifikovaným útvarem se v referendu vyjádřilo jen 43 procent obyvatel, zatímco 56 procent bylo proti.

Zastánci reformy v Minneapolisu navrhovali vytvoření úřadu pro veřejnou bezpečnost, který by ke kriminalitě přistupoval komplexněji a bral v potaz i otázky duševního zdraví a sociálních nerovností ve společnosti. V úřadu by pracovali sociální pracovníci, psychologové a „také tradiční policisté, pokud by bylo potřeba”.

Návrh, který veřejně podpořila i demokratická poslankyně Ilhan Omarová, byl však poměrně vágní a část voličů si tak zřejmě neuměla představit, jak konkrétně by je nově vzniklý úřad dokázal ochránit.

Minneapolis rok po Floydově smrti. Kriminalita narostla, radnice chce víc policistů

Amerika

Minneapolis od léta opět zažívá nárůst kriminality. Počet vražd sice za poslední dva měsíce klesl, další násilné trestné činnosti jako přepadení nebo loupeží ale přibývá.

Experiment v Seattlu nevyšel

Server Axios dává výsledky do kontextu obřích demonstrací, které minulý rok vypukly po celých Spojených státech (i ve světě) po smrti černocha George Floyda, kterého při extrémně agresivním zákroku zavraždil policista Derek Chauvin.

V Minneapolisu obrátili: Místo zrušení policie přichází její posílení

Amerika

Aktivisté požadovali „odebrání peněz policii” (slogan: defund the police), často i její úplné zrušení. Podle nich je policejní brutalita v Americe otázkou systémového rasismu, což znamená, že policisté přistupují k černochům jinak než k bělochům.

Co aktivisté vlastně chtěli?
Kontroverzní heslo „defund the police” (odeberte policii peníze) začalo zaznívat zejména po vraždě Afroameričana George Floyda a při souvisejících protestech.
Jde o myšlenku, že vládní finance budou odkloněny od policie a přesměrovány především k sociálním službám pracujícím ve prospěch menšinových skupin.
Anglické slovo „defund“ bylo dokonce tak populární a široce používané, že ho slovník Merriam-Webster zařadil do svého výběru roku 2020.

Podkládají to daty, která ukazují, že pravděpodobnost, že Američan tmavé pleti bude zabit policistou, je třikrát vyšší než u bílého Američana.

Radikální nápady na čachry s policií už nemají ve Spojených státech tak velkou podporu jako kdysi. Odstrašujícím příkladem byli anarchisté v Seattlu, kteří v rámci loňských protestů proti rasismu vyhlásili autonomní zónu.

Smrt, přestřelky, znásilnění, rabování. Anarchie v autonomní zóně v Seattlu se zvrhla

Amerika

Rozhodli se vládnout na základě „konsenzuálního rozhodování” bez existence policie. Výsledek? Podle oficiální zprávy úřadu vzrostla ve městě kriminalita o 525 procent oproti stejnému měsíci předchozího roku. Přibylo případů napadení, znásilnění, užívání drog i činnosti gangů.

Reklama

Výběr článků

Načítám