Hlavní obsah

V Minneapolisu obrátili: Místo zrušení policie přichází její posílení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Americké město Minneapolis investuje několik milionů dolarů do náboru nových policistů, město se totiž dlouhodobě potýká s dramatickým nárůstem kriminality. Někteří aktivisté přitom poté, co ve městě loni v květnu policista zabil černocha George Floyda, volali po opačném přístupu – chtěli peníze policejnímu sboru odebrat.

Foto: Profimedia.cz

Protesty po Floydově smrti v Minneapolisu

Článek

O navýšení rozpočtu požádal radnici přímo policejní sbor. Zastupitelé to v pátek jednomyslně odsouhlasili.

Policie si už několik měsíců stěžuje, že má k dispozici pouze 638 policistů, což je asi o 200 méně, než je běžné.

Bezprecedentní odliv policistů nastal po fatálním zákroku proti Afroameričanovi Georgi Floydovi. Jeden z policistů Derek Chauvin při něm téměř devět minut klečel na pacifikovaném muži, který si stěžoval, že nemůže dýchat.

Na kauci expolicisty z případu Floydovy vraždy vznikla sbírka, jeho propuštění vyvolalo protesty

Amerika

Floyd následně zemřel a jeho smrt vyvolala protesty nejen ve Spojených státech, ale i ve světě. „Nemohu dýchat!” křičeli demonstranti s odkazem na Floydova poslední slova a dožadovali se ukončení policejní brutality na černoších.

Chauvin čelí obvinění z vraždy druhého stupně a zabití. Tři další policisté, kteří se zákroku účastnili, byli prokurátorem obviněni z napomáhání a navádění.

Zrušit, nebo nezrušit policii?

Nevládní organizace a aktivisté po zabití Floyda přišli s nápadem na „defunding the police”, což lze přeložit jako odebrání peněz policii, respektive odklonění financí od policie směrem k sociálním službám, které by údajně zvládly kriminalitě předcházet lépe.

Anglické slovo „defund“ bylo dokonce tak populární a široce používané, že ho slovník Merriam-Webster zařadil do svého výběru roku 2020.

Radnice v prosinci odhlasovala, že tento nápad podpoří a odkloní přes sedm milionů dolarů (148 milionů Kč) na prevenci.

Město George Floyda zažívá ohromující nárůst kriminality

Amerika

Řada obyvatel ale apelovala na demokraty ovládanou radnici, aby naopak kapacity policie posílila. Za rok 2020 bylo v Minneapolisu zastřeleno 500 lidí, což je nejvíce za posledních 15 let. Obrovsky vyskočily také počty krádeží aut a přepadení, lidé se v některých čtvrtích necítí bezpečně.

Jsou situace, při kterých nepomáhá, když tam nakráčí někdo s pistolí.
Gabriel Smith, signatář petice za odebrání peněz policii

Starosta nakonec přistoupil na částečný kompromis. Policie bude nabírat, ale bude vybírat vhodnější kandidáty. Při náboru se bude nově ptát například na to, zda už někdy žili v Minneapolisu nebo zda absolvovali studium v oblastech kriminologie, sociálních prací, psychologie či poradenství.

Zástupkyně šéfa tamní policie Amelie Huffmanové uvedla, že věří, že změna „pomůže tomu, abychom nabírali ty správné kandidáty, které od počátku chceme”.

Obama se pustil do levicového křídla strany kvůli policii

Amerika

Republikáni považují názorovou otočku minneapoliské radnice za definitivní hřebíček do rakve nápadu na zrušení policie. „Opět se střetli s realitou,” okomentoval hlasování reportér Byron York.

Reformu většina Američanů podporuje

I přes pondělí krok radnice se stále někteří lidé snaží původní nápad, že by kriminalitu nemusela řešit jen policie, oživit. O prosazení se snaží například aliance místních hnutí YES 4 Minneapolis. Ta v současnosti sbírá podpisy pro to, aby se o jejím alternativním návrhu vyvolalo referendum.

Kriminalita v Minneapolis stále neklesá, policie si půjčila vrtulník

Amerika

Podle lokálního deníku Star Tribune sponzoruje tuto iniciativu organizace Open Society Policy Center, spadající pod filantropistické aktivity miliardáře George Sorose.

„Máme tu systém zajišťování bezpečnosti, který nefunguje, a potřebujeme alternativy. Pracuji v sociálních službách a myslím, že máme různé nástroje pro to, abychom dokázali zajistit větší bezpečí pro naše komunity,” řekla jedna ze signatářek petice Rachel Beanová.

Foto: Profimedia.cz

Muž s transparentem volajícím po odklonění financí od policie

Další z podporovatelů petice věří, že je potřeba otevřít širší diskuzi o chování policie. „Jsou situace, při kterých nepomáhá, když tam nakráčí někdo s pistolí,” vysvětluje Gabriel Smith.

„Je čas vyzkoušet radikální přístup,” přitakává Erik Edsten, další ze signatářů.

Před takovými názory v minulosti varoval bývalý demokratický prezident Barrack Obama. Podle něj hesla jako „odeberte policii peníze” odrazují voliče, protože jsou příliš vyhrocená. Skutečnou reformu policie přitom podle průzkumů veřejného mínění podporuje přes 60 procent Američanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám