Hlavní obsah

Maďarská rodina požádala o politický azyl v Maďarsku

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

V pátek překročila Srbsko - maďarské hranice rodina Sötétova z národnostně smíšené Vojvodiny. Otec László Sötét po vstupu na maďarské území prohlásil, že žádají o politický azyl, protože na Vojvodině byla jeho rodina terčem útoků ze strany srbských nacionalistů.

Foto: JCF

V temelínské chladicí věži zahrálo smyčcové kvarteto Jihočeské filharmonie čtyři skladby.

Článek

"Srbové nám opakovaně vyhrožovali, mého 17letého syna opakovaně napadli, dům jsme měli pomalovaný výhrůžkami smrtí. Nevydrželi jsme ten tlak, nedokážeme žít v neustálém strachu. I když jsme v Subotici žili 13 let, rozhodli jsme se odejít. Do Srbska se už nikdy nechci vrátit," prohlásil Sötét.

Při své nedávné cestě do Srbska navštívil rodinu také maďarský prezident Ferenc Mádl. Hlava státu se neúspěšně pokusila přesvědčit rodinu, aby neopouštěla svůj domov.

Představitel vojvodinských Maďarů József Kasza doufá, že tento příklad nebudou následovat další maďarské rodiny. "To by bylo vítězství nacionalistů, kteří nás chtějí z Vojvodiny vyhnat," uvedl Kasza.

Maďaři zažívají útoky především po příchodu velkého množství srbských uprchlíků z Chorvatska a Kosova do Vojvodiny. To je také jeden z důsledků občanské války v bývalé Jugoslávii. Srbský prezident Boris Tadič přislíbil důsledné vyšetření všech útoků na příslušníky menšin ve Vojvodině. Maďaři však těmto slibům moc nevěří.    

Rodina Sötétova nemá v Maďarsku příbuzné ani známé, ale její členové doufají, že jejich žádost o azyl bude kladně vyřízena. Budoucí maďarský premiér Ferenc Gyurcsány a maďarská ministryně vnitra Mónika Lamperthová přislíbili, že případem rodiny Sötétovy se budou příslušné orgány zabývat přednostně.

Rodina zatím dostala povolení k dočasnému pobytu na území Maďarska na dobu 60 dní. První noc strávili v uprchlickém táboře, ale po medializaci případu jim už několik lidí nabídlo pomoc a ubytování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám