Hlavní obsah

Maďaři demonstrují proti reformám, nechtějí platit u lékaře

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Přes deset tisíc demonstrantů protestovalo dnes před budovou maďarského parlamentu v Budapešti proti reformám, které zavádí vláda premiéra Ference Gyurcsánye. Maďaři jsou nespokojeni především se zavedením poplatků u lékaře.

Článek

"Celý život jsem si platil pojištění a dnes se lékař se mnou ani nebaví, pokud nezaplatím," rozčiloval se starší muž na Kossuthově náměstí.

"Mladé rodiny už nemají kam ustupovat. Musíme se ozvat, protože jinak to bude ještě horší," uvedl v Maďarské televizi Endre Szabó jeden z organizátorů protestu. Demonstranti nejdříve vytvořili několikakilometrový živý řetěz v ulicích hlavního města. Následně se přesunuli na Kossuthovo náměstí před budovu parlamentu. Lidé skandovali "Gyurcsány zmiz". Policie akci monitorovala, ale nezasáhla.

Občané žalují premiéra

Celkem 199 občanů Maďarska žaluje premiéra Ference Gyurcsánye za jeho loňský projev, v němž přiznal, že před parlamentními volbami voličům lhal. Občané žádají od premiéra odškodnění za to, že je před volbami uvedl do omylu. Soud určil přelíčení na 20. listopadu 2007. Podle Maďarského rozhlasu je to první případ, kdy občané žalují premiéra kvůli politickému projevu. Ministr spravedlnosti Albert Takács značil postup skupiny občanů za nonsens.

Reklama

Související témata:

Související články

Maďarská opozice svolává lidi do ulic

Ve čtrvtek v jednu hodinu vypršelo ultimátum, které dal šéf maďarské opozice Viktor Orbán vládní koalici na to, aby odvolala premiéra Ference Gyurcsánye....

Výběr článků

Načítám