Hlavní obsah

Macron si volal s Putinem a Zelenským, se šéfem Kremlu mluvil potřetí za týden

Francouzský prezident Emmanuel Macron si ve čtvrtek telefonoval s prezidenty Ruska a Ukrajiny – Vladimirem Putinem a Volodymyrem Zelenským. Hovořil s nimi zvlášť a podle prohlášení Elysejského paláce se snažil dosáhnout pokroku v otázce ukrajinského Donbasu, a to v rámci úsilí o zmírnění napětí v oblasti, uvedla agentura Reuters. S Putinem si Macron telefonoval už potřetí za poslední týden.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Francouzský prezident podle agentury Reuters v rozhovorech s oběma svými protějšky zdůraznil význam jednání s cílem dosáhnout strategické rovnováhy v Evropě, která by umožnila snížit napětí a zaručit bezpečnost na kontinentu.

„Vladimir Putin znovu upozornil na provokativní prohlášení a akce kyjevského vedení, které jsou v rozporu s minskými dohodami,“ cituje TASS z prohlášení Kremlu.

Prezidenti podle něj spolu také hodnotili současnou situaci, mimo jiné s ohledem na nedávná jednání mezi různými mezinárodními představiteli.

Evropa se pře o postup kvůli krizi na Ukrajině

Evropa

Nejvyšší představitelé Ruska a Francie podle Kremlu hovořili o bezpečnostních požadavcích Moskvy a dohodli se na dalších jednáních. Putin s Macronem telefonicky hovořil už v pátek 28. ledna a v pondělí 31. ledna.

Zelenskyj ve čtvrtek na Twitteru napsal, že s Macronem pokračoval v dialogu mimo jiné o urychlení mírového procesu v rámci takzvaného normandského formátu.

To jsou čtyřstranné rozhovory, ve kterých Francie s Německem zprostředkovávají jednání mezi Ukrajinou a Ruskem s cílem ukončit konflikt na východě Ukrajiny.

Prezidenti se podle Zelenského dohodli „na dalších krocích k udržení stability Ukrajiny a posílení finanční a hospodářské spolupráce“.

Vpád na Ukrajinu by byl „tragickým omylem“, varoval Putina Johnson

Zahraniční

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků a vyvolalo tím obavy Západu, že se připravuje na vojenskou akci na Ukrajině. Moskva popírá, že by měla v plánu Ukrajinu napadnout.

Tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost. Od Spojených států a NATO žádá kromě jiného záruku, že Aliance nepřijme Ukrajinu, a nebude tak zvyšovat svoji přítomnost v ruské blízkosti. NATO i USA tento ruský požadavek odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám