Hlavní obsah

MAAE: Írán má plutonium

DPA, ČTK, ik, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Írán přiznal výrobu malého množství plutonia, které se používá pro výrobu jaderné bomby. V tajné zprávě, ze které v úterý citovala agentura Reuters, to uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Foto: Iniciativa "V Plzni nácky nechceme"

V Plzni se spojují občané, neziskové organizace a politici, aby společně dali najevo, že odmítají pokusy neonacistů o vyvolávání nesnášenlivosti.

Článek

"Írán připustil, že vyrobil malé množství mírně obohaceného uranu ...a že neinformoval o značném počtu aktivit souvisejících s úpravou, výrobou a ozařováním za pomoci jaderného materiálu, včetně oddělení malého množství plutonia," uvedla zpráva.

MAAE také tvrdí, že Irán v rozporu s předchozím prohlášením rovněž "přiznal, že v letech 1999 a 2002 provedl v Kalaje několik testů s použitím malého množství hexafluoridu uranu". Teherán dále připustil, že v roce 2000 zřídil v Laškaru továrnu na obohacování uranu, kterou utajil před agenturou.

Pro mírové účely?

Spojené státy obviňují Írán, že se snaží tajně vyvíjet jaderné zbraně. Teherán to popírá a tvrdí, že byl nucen před OSN skrývat mnohé stránky svého jaderného programu, protože desetiletí trpěl mezinárodními sankcemi, které považuje za nespravedlivé.

MAAE uvádí, že nemá "žádné důkazy" potvrzující existenci tajného zbrojního programu, ale vzhledem ke snaze Íránu o zatajování bude trvat nějaký čas, než bude moci prohlásit, že íránský jaderný program je určen výhradně pro mírové účely.

Zpráva byla předložena 35 členským státům MAAE.

Reklama

Související články

Írán neskončí s obohacováním uranu

Írán nemá v úmyslu ukončit svůj program obohacování uranu navzdory nátlaku mezinárodního společenství, které po Íránu žádá důkazy, že nevyvíjí jadernou zbraň....

Írán prý brzy objasní svůj jaderný program

Írán tvrdí, že je připraven objasnit svůj jaderný program. Tamější ministr zahraničí Kamál Charrazí v úterý řekl, že Teherán si to může dovolit, protože jeho...

Írán slíbil přerušit obohacování uranu

Teherán se v úterý zavázal přerušit kontroverzní program obohacování vyhořelého jaderného paliva, který před několika měsíci rozjel v původně utajovaných...

Výběr článků

Načítám