Hlavní obsah

Lukašenko: Ukrajina prohrává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko na operativní poradě s armádou řekl, že Ukrajina válku prohrává, a navrhl zprostředkovat jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. Informovala o tom běloruská státní agentura Belta. Ruská invaze je v tuto chvíli vedena částečně také z území Běloruska, Evropská unie proto zvažuje, že další sankce budou mířit i na tamní autoritářský režim.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

„Je nutné zahájit jednání, aby se zabránilo krveprolití na Ukrajině a zastavila se eskalace, ale Rusko s nimi nikdy nezačne jednat, pokud nebudou předem dohodnuty otázky, o kterých se bude jednat,” řekl běloruský vůdce.

Očima Saši Mitrofanova: Na Ukrajině se bojuje také za Prahu

Komentáře

Podle něj jsou požadavky Ruské federace všeobecně známé, současně ale dodal, že „mohou přibýt i další”.

Putin: Spravedlnost a pravda je na ruské straně

Evropa

„Pro Ukrajinu to bude tvrdé. Ale holt to teď nejde jinak, když prohráváte. Samozřejmě že vám vítěz bude něco diktovat. Ale buďme realističtí: něco vám nadiktují, ale furt lepší, než aby Ukrajina prohrála válku,” řekl Lukašenko.

Foto: Novinky

Zaznamenané incidenty na Ukrajině

Běloruský vůdce, který v roce 2020 krvavě potlačil protesty po zmanipulovaných volbách, navrhl, že zprostředkuje jednání mezi Ukrajinou a Ruskem přímo v Minsku. „Kdybych byl Zelenskyj, tak se takové příležitosti chopím,” řekl.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Zahraniční

Bělorusko bylo využito jako nástupní prostor pro útok na Ukrajinu navzdory tomu, že tamní vláda slibovala, že ruské síly zemi opustí po skončení řádného cvičení.

Cichanouská: Bělorusko je spoluviníkem invaze

Během operativní porady ve čtvrtek však Lukašenko řekl, že sám Putinovi navrhl, aby ruská armáda zůstala v zemi déle. Podle opozice v exilu se jedná o vlastizradu a Západ by měl režim potrestat sankcemi.

Foto: Profimedia.cz

Lídryně opozice Svjatlana Cichanouská.

„Tohle je vlastizrada. Nelegitimní vládce ohrozil naši suverenitu a učinil z Běloruska plnohodnotného účastníka konfliktu,” komentoval na Twitteru Franak Viačorka, který působí jako jeden z hlavních poradců opoziční lídryně Svjatlany Cichanouské.

Ta vyzvala k uvalení nejtvrdších sankcí. „Žádáme mezinárodní společenství, aby co nejdříve zavedlo co nejpřísnější sankce proti Lukašenkovi a běloruskému režimu. Jsou spoluviníky brutálního útoku Ruska na Ukrajinu. Je zřejmé, že Lukašenko nese plnou odpovědnost za tuto zbytečnou válku,” napsala.

Rusko přináší do Evropy válku, chaos a utrpení, řekl Lipavský

Domácí

Evropská unie bude o této možnosti jednat. „Ukazuje se, že útok probíhá i z běloruského území, a vláda to bude reflektovat ve své zahraniční politice,“ řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Reklama

Výběr článků

Načítám