Hlavní obsah

Lockdown pro sedm milionů lidí v Chile

Chilská vláda oznámila, že od soboty opět zavede lockdown v metropolitní oblasti Santiaga de Chile, který se dotkne asi sedmi milionů lidí. Důvodem je stále špatná epidemická situace a přetížený zdravotnický systém. Nemocnice mají kapacity lůžek pro pacienty s covidem-19 zaplněny z 95 procent, informovala ve čtvrtek agentura EFE. Chile je přitom podle serveru Our World in Data čtvrté na světě v přepočtu plně očkovaných proti covidu-19 na obyvatele.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Santiago de Chile

Článek

Kromě Santiaga začne v sobotu platit nejpřísnější omezení pohybu také v sedmi dalších okresech, takže celkem se lockdown dotkne asi 58 procent obyvatel této 19milionové země. V metropolitní oblasti hlavního města to bude už třetí úplná karanténa od počátku pandemie, tentokrát nicméně pro mnohé není tak přísná, protože lidé s dokončeným očkování mají takzvaný průkaz mobility. Ten jim umožňuje volný pohyb v rámci jejich okresu.

Za vakcínu zaplatí do 810 korun. K očkování se mohou nově hlásit cizinci a lidé bez pojištění

Domácí

Chile nyní zažívá druhou epidemickou vlnu, výrazné zhoršení začala tato jihoamerická země evidovat v březnu po tamních letních prázdninách, kdy začalo denně přibývat kolem sedmi tisíc případů nákazy. Nejvíce nakažených za den se tam potvrdilo začátkem dubna, kdy to bylo přes 9100. Přes osm tisíc případů denně evidovali i minulý týden.

Celkem se v Chile dosud potvrdilo na 1,45 milionu nákaz koronavirem SARS-CoV-2, z toho na 30 300 lidí v souvislosti s covidem-19 zemřelo.

Chile masivně očkovalo, ale přišel rekordní nárůst nakažených

Koronavirus

S hromadným očkováním proti covidu začalo Chile v únoru. Nejméně jednu dávku vakcíny tam dostalo 60 procent obyvatel a obě dávky asi 45 procent populace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám