Hlavní obsah

KLDR požaduje urychlené dodání reaktoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG/PEKING

Severní Korea, která v pondělí souhlasila s ukončením svého programu jaderných zbraní, si v úterý dala další podmínku. Zbrojní programy neukončí, dokud nedostane lehkovodní reaktor k výrobě elektrické energie.

Článek

Podle úterního vyjádření mluvčího severokorejského ministerstva zahraničí musí Spojené státy jejich dodáním dokázat, že uznávají právo Severní Koreje na civilní jaderný program. "USA by neměly ani snít o otázce odstranění severokorejské jaderné hrozby před poskytnutím lehkovodních reaktorů jako konkrétní záruky k nastolení důvěry," uvedl mluvčí.  

S rychlou dodávkou reaktoru však nesouhlasí USA a Japonsko. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack uvedl: "Toto zřetelně nebylo součástí smlouvy, kterou podepsali. Uvidíme, co přinesou příští týdny."

Jižní Korea zaujímá jiný postoj, poznamenala, že požadavek Pchjongjangu na dodání reaktoru se dal očekávat a dohodu nemaří. Jihokorejský prezident Ro Mu-hjon vyzval KLDR a USA, aby překonaly rozdílnost svých postojů.

Šéf severokorejského vyjednávacího týmu Kim Kje-kwan vyjádřil naději, že KLDR a USA budou moci uvést do chodu opatření k uskutečnění dosaženého kompromisu. "Severní Korea vyvine sama úsilí tam, kde má, a doufá, že USA dodrží své sliby a pustí se do reálných činů," prohlásil.

Sporný lehkovodní reaktor

V dokumentu se uvádělo, že o lehkovodním reaktoru se bude jednat později. Na šestistranných rozhovorech o severokorejských jaderných aktivitách, jichž se v Pekingu dále účastní Jižní Korea, USA, Rusko, Čína a Japonsko, Pchjongjang přislíbil že přestane vyvíjet nukleární zbraně, znovu přistoupí ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT) a umožní návrat mezinárodních inspektorů do země. Za to se ostatní země zavázaly, že poskytnou Pchjongjangu dodávky ropy, elektřiny a bzpečnostní záruky. [celá zpráva]

Dokument přiznává právo KLDR na mírové využívání jaderné energie a dává souhlas s jednáním o dodávce lehkovodního reaktoru KLDR v budoucnosti, což je čínský nápad. USA se dosud stavěly proti jakémukoli jadernému programu KLDR, přičemž poukazovaly na opakované snahy Pchjongjangu získat atomovou bombu.

Naplnily se tak obavy analytiků, že podepsání dohody je jen prvním krokem a že její realizace bude velmi obtížná.

Anketa

Souhlasíte, aby KLDR dostala lehkovodní reaktor?
Ano
49,4 %
Ne
45,5 %
Nevím
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 178 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám