Hlavní obsah

KLDR: jsme schopni zasáhnout jakýkoli americký cíl

Novinky, Jan Horák, BBC, DPA, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL/PEKING

Severní Korea je schopná zasáhnout cíle USA kdekoliv ve světě, pohrozil Pchjongjang. Představitel severokorejského ministerstva zahraničí Ri Kawng-Hyok ve středu zároveň oznámil, že jaderná elektrárna v Yongbyonu bude již brzy schopna zahájit produkci plutonia potřebného k výrobě jaderných hlavic.

Foto: Vratislav Konečný

Atrakce Mystery Parku u Interlakenu moc nepřitahuje, komplex je víc než poloprázdný

Článek

"KLDR má právo na sebeobranu a pokud bude vyprovokována, je schopna zasáhnout americké cíle kdekoliv ve světě," řekl podle agentury AFP Ri Kawng-Hyok.

Jeho prohlášení potvrdil ředitel americké tajné služby CIA George Tenet. "Severní Korea má balistické střely schopné zasáhnout západní pobřeží Spojených států," řekl Tenet na středečním zasedání zahraničního výboru amerického Senátu. Jiný činitel CIA však prohlásil, že zmíněné severokorejské střely nebyly ještě za letu vyzkoušeny.  

Jižní Korea doufá v diplomatické řešení

Jižní Korea ve čtvrtek vyjádřila naději, že Rada bezpečnosti OSN bude rozhodně prosazovat diplomatické řešení severokorejského jaderného sporu. Jihokorejské ministerstvo zahraničí označilo středeční rozhodnutí Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) předat záležitost RB OSN za přiměřené vzhledem k tomu, že Severní Korea porušila své jaderné závazky.

"Doufáme, že Rada bezpečnosti OSN bude moci zabránit zhoršení situace a zabývat se věcí způsobem, který podpoří diplomatické řešení," uvedlo jihokorejské ministerstvo.  

Sankce by situaci jen zhoršily

Rozhodnutím předat spor kolem severokorejského jaderného programu RB OSN zahájila MAAE proces, který by mohl vést k vyhlášení ekonomických sankcí proti Pchjongjangu. Ředitel MAAE Muhammad Baradej ale prohlásil, že agentura nechce, aby Rada bezpečnosti krizi zhoršila vyhlášením sankcí. Ty odmítá i Jižní Korea.

Proti projednání severokorejského jaderného programu v RB OSN je Čína. Mluvčí ministerstva zahraničí prohlásil, že Čína si nepřeje jakékoliv komplikace kolem tohoto problému a domnívá se, že není "vhodný čas pro zapojení Rady bezpečnosti".

KLDR přiznala výrobu obohaceného uranu

Krize kolem jaderného programu KLDR propukla již loni v říjnu, kdy podle oznámení amerických představitelů severokorejští činitelé přiznali, že obnovili práci na výrobě obohaceného uranu.

USA a jejich spojenci pak přerušili dodávky topné nafty pro KLDR a Pchjongjang odpověděl oznámením, že obnovuje provoz v jaderném komplexu, v němž je schopen produkovat plutonium vhodné k výrobě zbraní. KLDR rovněž vyhostila jaderné inspektory OSN a odstoupila od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám