Hlavní obsah

Jadernou neposlušnost KLDR bude řešit Rada bezpečnosti

Novinky, Jaroslav Höfer
VÍDEŇ

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve středu odsoudila Severní Koreu za nedodržení smluvních závazků a prakticky tím předala k projednání Radě bezpečnosti OSN otázku, jak postupovat vůči této zemi dále.

Článek

Agentura svolala středeční mimořádné zasedání své rady guvernérů MAAE do Vídně v reakci na fakt, že Severní Korea v prosinci vyhostila její experty, kteří tam kontrolovali, zda byl opravdu zastaven jaderný program. Dalším důvodem bylo odstoupení KLDR od smlouvy o nešíření nukleárních zbraní a oživení jejího programu zneužitelného k výrobě plutonia do jaderných hlavic.  

Rusko a Čína se zdrželi hlasování

Odsouzení Severní Koreje zprvu blokoval ruský náměstek ministra zahraničí Alexandr Losjukov, podle něhož by takové odsouzení bylo "kontraproduktivní a nepřineslo by nic než negativní reakci Pchjongjangu. Nakonec se zástupci Ruska a s nimi i Číňané zdrželi hlasování, ale rezoluci agentury, která obvykle rozhoduje na základě konsensu, nezablokovali. 

Pro KLDR jsou snakce vyhlášením války

Přenesení korejské otázky do Rady bezpečnosti otevírá možnost uvalit na Severokorejce ekonomické či jiné sankce. Pchjongjang již dříve dal na srozuměnou, že by takový krok považoval za vyhlášení války.

Momentálně však nic nenaznačuje, že klíčoví členové Rady Bezpečnosti budou tak tvrdý postih prosazovat. Prezident USA George W. Bush minulý týden konstatoval, že očekává "diplomatické řešení" těchto problémů, zároveň ovšem zdůraznil, že "všechny možnosti zůstávají otevřeny."" 

Solana povede delegaci do Pchjongjangu

Zato šéf diplomacie Evropské unie Javier Solana se vyslovil proti otevřenému postihu zcela jednoznačně: "Nemyslím, že je vhodný čas na sankce," konstatoval ve středu v Soulu. Tam jeho hostitel, jihokorejský prezident Kim Te-džung vyzval Unii k aktivnější účasti na řešení krize. Solana odpověděl, že sám "spíše dříve než později" povede delegaci do Pchjongjangu. Tím by se EU obdobně jako Moskva a Peking neformálně ujala role prostředníka.

Výběr článků

Načítám