Hlavní obsah

Kellyho kontakty: Vládní dokumenty o Iráku přeháněly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský zbrojní expert David Kelly byl pevně přesvědčen, že irácký režim pracoval na zbraních hromadného ničení. Zároveň se však zřejmě domníval, že britská vláda skutečně v oficiálních prohlášeních irácké nebezpečí, kvůli kterému šla do války, přeháněla. Naznačují to postupně zveřejňovaná slova Kellyho přátel a novinářů, kteří s ním v poslední době mluvili.

Foto: Lukáš Kunst

Obřadní síň na Karlštejně

Článek

Kelly, který strávil sedm let pátráním po iráckých zbraních, spáchal tento týden zřejmě sebevraždu, když se ocitl ve středu tvrdé bitvy mezi vládou a BBC o věrohodnost. Konečný výrok a příčině jeho smrti zatím ovšem nebyl vyřčen.

BBC před časem na základě rozhovoru svého reportéra Andrewa Gilligana s Kellym uvedla, že ve výzvědných službách panovalo přesvědčení, že vláda přeháněla nebezpečí iráckých zbrojních programů. Jako ilustraci Gilligan uvedl, že premiérův mediální poradce Alastair Campbell vnutil do vládního dokumentu loni v září proti vůli špionáže tvrzení, že Irák je s to nasadit zbraně hromadného ničení do 45 minut po vydání rozkazu.

Tvrzení o 45 minutách bylo zkreslené

Ačkoli konkrétní obvinění proti Campbellovi bylo nakonec vyvráceno, podle Kellyho přítele a novináře Toma Mangolda bylo tvrzení o 45 minutách skutečně zkreslené. "Společně jsme se tomu smáli," řekl Mangold o rozhovorech, které měl na téma s Kellym, který jako expert věděl, jak dlouho trvá, než je od rozkazu k použití příslušná zbraň skutečně použitelná.

Podle Mangolda byla zmíněná informace od iráckého generála, který je nyní pod ochranou britské vlády a který loni ohlásil, že prezident Saddám Husajn nechal zřídit velitelské a komunikační středisko, které je s to do zařídit, aby příslušné jednotky mohly kdykoli do 45 minut obdržet rozkaz k nasazení zbraní hromadného ničení. To není totéž jako být schopny zbraně do tří čtvrtin hodiny nasadit, jak se psalo v loňském dokumentu britské vlády.

Kelly souhlasil s Blairem, ale jen částečně

Přestože Kelly byl přesvědčen, že zářijová zpráva britské vlády byla ve svém textu přesná, cítil, že byla prezentována s přeháněním některých důrazů, napsal dnes britský list The Sunday Times, jehož reportér s Kellym hovořil minulý týden. List píše, že Kelly velmi dobře znal všechny hlavní aktéry iráckých zakázaných zbrojních programů a často je vyslýchal.

Podle článku Andrewa Gilligana z BBC Kelly souhlasil s premiérem Tonym Blairem, že Irák má program výroby zbraní hromadného ničení, ale nesouhlasil s ním, že by to představovalo bezprostřední hrozbu. Kelly sám poznal, že je Gilliganovým zdrojem, když si přečetl jeho výpověď před parlamentním vyšetřovacím výborem, v níž ho Gilligan citoval, že před válkou byla jen 30procentní pravděpodobnost, že Irák má chemické zbraně. To bylo přesně to, co mu řekl na základě svých znalostí a informací, které měl k dispozici.

BBC: Kelly byl naším zdrojem o machinacích vlády

Britská televizní a rozhlasová společnost BBC dnes přiznala, že vládní zbrojní expert David Kelly byl "primárním" zdrojem jejích informací o tom, že vláda zveličila nebezpečí Iráku, aby získala podporu pro válku. Kelly byl v pátek nalezen mrtvý u lesíka nedaleko svého domu a prozatím se zdá, že spáchal sebevraždu.

Společně s vládou a poslanci parlamentního výboru, který Kellyho vyslýchal, je v Londýně BBC uváděna mezi těmi, kteří experta možná k smrti dohnali. Její kritici soudí, že tím, že odmítala potvrdit, zda Kelly je či není zdrojem jejích informací, na něj zvyšovala tlak a pomáhala poškozovat jeho reputaci, což ho mohlo vést k rozhodnutí vzít si život.

Jiní ovšem soudí, že hlavní odpovědnost nese vláda, která Kellyho médiím "předhodila" ve snaze BBC diskreditovat. Šéf zpravodajství BBC Richard Sambrook dnes potvrdil, že Kelly byl "primárním" zdrojem zprávy reportéra Andrewa Gilligana, že vláda zveličila nebezpečí plynoucí z iráckých zbraní hromadného ničení a že premiérův mediální poradce Alastair Campbell nechal do příslušného dokumentu doplnit proti vůli výzvědných služeb informaci, že Irák je s to do 45 minut tyto zbraně nasadit.

BBC prý chtěla chránit Kellyho identitu

Campbella osobně nedávno z tohoto obvinění očistil parlamentní vyšetřovací výbor, který ale současně kritizoval vládu za zacházení s výzvědnými informacemi. Sambrook dnes prohlásil, že až do Kellyho smrti cítila BBC vůči němu povinnost chránit jeho identitu, a proto odmítala potvrdit, zda je zdrojem, i když on sám se již svým nadřízeným přiznal, že jím patrně je.

Ačkoli právo a povinnost novinářů chránit zdroje se v Británii většinou nezpochybňuje, dnes právě v tomto bodu BBC kritizoval katolický arcibiskup z Birminghamu. Podle jeho slov nemá ochrana novinářského zdroje cenu lidského života a vedoucí pracovníci BBC by si měli uvědomit svou odpovědnost. Okamžitě poté, co Sambrook přiznal, že Kelly byl zdrojem BBC, ozvaly se první výzvy k rezignaci vedoucích činitelů mediální společnosti.

Prohlášení BBC vyvolalo pochybnosti o počtu zdrojů

Sambrookovo prohlášení také zaselo další pochybnosti ohledně Gilliganových tvrzení, protože reportér původně tvrdil, že má zdroj "jediný", zatímco nyní BBC hovoří o zdroji "primárním", čímž naznačuje, že byly i zdroje další, sekundární. Vedle toho reportér svůj zdroj původně charakterizoval jako zdroj z výzvědných služeb, což Kelly není, i když měl přístup k výzvědným informacím.

Podle poslanců Gilligan tento týden při opakovaném výslechu v parlamentu svou původní verzi změnil. Gilligan toto tvrzení rozhodně popřel. Ověřit to bude možné teprve, až bude zveřejněn zápis z důvěrného zasedání.

Premiér demisi nepodá

Zastánci názoru, že za Kellyho osud nese hlavní odpovědnost vláda, už vyzvali k demisi premiéra Tonyho Blaira, ministra obrany Geoffa Hoona a premiérova poradce Alastaira Campbella.

Blair dnes řekl, že sám demisi nepodá, ale z jakýchkoli vážných pochybení svých podřízených důsledky vyvodí. V neděli začaly prosakovat informace, že ministerstvo obrany samo o své vůli dalo Kellyho jméno k dispozici novinám, i když mu slíbilo, že v souladu s britskou tradicí je uchová v anonymitě. Podle vyjádření členů jeho rodiny citovaných dnes v novinách byl Kelly v poslední době celkově s přístupem ministerstva vůči sobě nespokojen.

Blair kvůli sebevraždě Kellyho parlament nesvolá

Britský premiér Tony Blair nemá v úmyslu svolat zasedání britského parlamentu, aby se zabýval sebevraždou zbrojního experta Davida Kellyho. V rozhovoru, který poskytl před svým odletem z Japonska do Jižní Koreje televizní stanici Sky News, Blair vyslovil názor, že svolání zákonodárného sboru by vedlo k dalšímu zostření situace, nikoliv k jejímu vyjasnění. Dodal, že ho k tomu vede i ohled na Kellyho truchlící rodinu.

Ačkoliv britského premiéra zejména opoziční konzervativci vyzývají, aby se ze své cesty po Asii kvůli sebevraždě Davida Kellyho a tím vyostřené politické situaci vrátil, Tony Blair považuje svoji cestu za příliš důležitou a pokračuje v ní. Dnes dorazil do Jižní Koreji. celá zpráva

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám