Hlavní obsah

Kauza Kelly: Vědci hrozilo disciplinární řízení

Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Zbrojnímu specialistovi Davidu Kellymu prý hrozilo disciplinární řízení kvůli jeho kontaktům s novináři. Vyšetřovací komisi lorda Huttona, který již čtvrtým dnem zkoumá okolnosti vedoucí ke Kellyho sebevraždě, to ve čtvrtek sdělil Kellyho vedoucí na ministerstvu obrany Bryan Wells.

Foto: Sylvie Kročáková

Hlavní halové schodiště v budově konventu plaského kláštera

Článek

Odborník na bakteriologické zbraně musel své nadřízené údajně podrobně informovat o schůzce s reportérem BBC Andrewem Gilliganem, kterému prozradil, že vláda záměrně zkreslila údaje o iráckých zbraních hromadného ničení.

Ministerstvo pak podle Wellse na Kellyho tlačilo, aby veřejným prohlášením a odtajněním svého jména uklidnil rozruch, který odvysílání Gilliganovy reportáže způsobilo. "Kelly se zdál vyrovnaný. Pro nikoho není příjemné, když mu hrozí disciplinární řízení, ale nejevil známky neklidu," citoval Wellse deník The Independent. 

Reportérka BBC přišla s vlastními právníky

Vyšetřování kauzy Kelly ve čtvrtek zasadilo další ránu stanici BBC. Její doposud neochvějnou jednotu narušilo středeční prohlášení reportérky Susan Wattsové, které uvedla, že vedení BBC po ní nestandardním způsobem požadovalo odtajnění Kellyho jména. Společnost tím prý chtěla dosvědčit pravdivost sporné reportáže Andrewa Gilligana. Wattsová si dokonce musela najmout vlastní právníky.

S těmi se také ve středu objevila před Huttonovou vyšetřovací komisí. Špičkovým právním zástupcům BBC se raději nesvěřila, uvedl The Independent. "Byla jsem pod velkým tlakem. Bála jsem se, že někdo v BBC bude chtít skloubit moji a Gilliganovu zprávu tak, aby byly dosvědčující. A to jsem považovala za špatnost," uvedla. Podle deníku The Guardian "neposlušné reportérce" propuštění nehrozí. Stanice totiž nebude chtít odradit své další zaměstnance.

Wattsová předala komisi audionahrávku

Wattsová nicméně předala vyšetřovatelům zvukový záznam jejího květnového rozhovoru s Kellym, který potvrdil tezi, že britská vláda přeháněla ohledně nebezpečí iráckého zbrojního arzenálu. Kelly s ní hovořil i o neshodách mezi tajnými službami a premiérových úřadem. "Nemyslím si, že by byli vědomě nepoctiví. Domnívám se, že si jen myslí, že široká veřejnost to takto ocení," tvrdil na pásku odborník na biologické a chemické zbraně v Iráku.

"Aféru Kelly" vyvolal novinář BBC Andrew Gilligan, který Kellyho názory na jaře zveřejnil. Vláda se proti obviňování ohradila. Kelly poté spáchal sebevraždu a u části odborné i laické veřejnosti vzniklo přesvědčení, že se tak stalo v důsledku vládních tlaků na experta.

Anketa

Zbaví se BBC neposlušné reportérky Wattsové?
ano, po čase "bude odejita"
79,2 %
ne, nebudou ji za její výpověď nijak trestat
20,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 53 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V kauze Davida Kellyho vypovídal první svědek

Vyšetřování pozadí sebevraždy britského zbrojního experta Davida Kellyho začalo v pondělí v Londýně. Jako první před komisí vedenou lordem Huttonem vypovídal...

Výběr článků

Načítám