Hlavní obsah

Kaczyňski naznačil odchod

Právo, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský vicepremiér a rozhodující postava varšavské politiky Jaroslaw Kaczyňski plánuje odchod z politiky. Řekl to v rozhovoru pro deník Rzeczpospolita. Z rozhovoru ale plyne, že to nebude až tak rychle.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jaroslaw Kaczynski, předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost.

Článek

„Jakmile ustoupí koronavirus, proběhnou volby ve (vládní straně) PiS (Právo a spravedlnost). Nyní ještě budu kandidovat na jejího předsedu, ale je to už naposledy. Je třeba věřit velké instituci, jakou je katolická církev, kde je kanonický věk (pro odchod kardinálů do penze) 75 let,“ řekl 71letý Kaczyňski a dodal: „To ale neznamená, že pokud mě zvolí, budu v čele PiS do dovršení takového věku, možná odejdu dříve. Bylo by to však rozhodnutí strany, v níž je mnoho mladých, energických lidí a bez problémů by mě mohli v jejím čele nahradit.“

Skončíte za mřížemi, hrozí polská vláda za protesty

Evropa

„Doufám, že předseda Kaczyňski si jen tak zažertoval. Budu ho intenzivně pobízet, aby to nebylo naposledy, co bude kandidovat, a bude nadále integrovat a určovat směr jednotné pravice v Polsku,“ reagoval na jeho slova premiér Mateusz Morawiecki, který je považován za velkého favorita na vedení PiS po Kaczyňském.

Covidu v Polsku umetá cestu církev. V kostelech se nakazit nemůžete, tvrdí někteří kněží

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám