Hlavní obsah

Jeruzalémské palmy zapadaly sněhem

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/BEJRÚT

Nečekaně silný závan zimy s velkým přídělem sněhu postihl v úterý rozsáhlé oblasti Izraele a sousedního Libanonu i Jordánska. Také města pod palestinskou samosprávou na západním břehu Jordánu byla doslova zavalena sněhem, což je v této oblasti velmi řídký úkaz.

Foto: Radek Klein

Logo VII Junior Visegrad Grand Prix

Článek

V Jeruzalémě a okolí byla ochromena hromadná doprava, zůstaly uzavřeny všechny školy, univerzity i další veřejná zařízení, protože ulice pokryté dvaceti centimetry sněhu se staly zcela nesjízdnými. Obyvatelé Jeruzaléma byli vyzváni, aby zůstali doma a nevyjížděli se svými auty, aby ulice zůstaly volné pro vozidla pohotovostních služeb, zdravotníků, hasičů a policie.

Lyžařská oblast Hermon zapadla

Izraelem anektované Golanské výšiny leží již pod metrovým příkrovem sněhu. Lyžařská oblast na hoře Hermon musela být uzavřena, neboť na jejím vrcholu leží přes pět metrů sněhu.

Na severu záplavy

Naproti tomu na severu země se po několika dnech průtrží mračen rozvodnily řeky a vystoupily z břehů. Podle odborníků se škody pro izraelské zemědělství dají již nyní odhadovat na milióny euro.

V Libanonu byly sněhem odříznuty od okolního světa četné vesnice. Zablokovány byly všechny silnice ležící ve vyšší nadmořské výšce než 500 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám