Hlavní obsah

Jak smrtící je omikron? Data z JAR zatím hovoří jasně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Omikronová vlna covidu v Jihoafrické republice dále stoupá, počet případů a hospitalizací se za týden více než zdvojnásobil. Tato skutečnost se ale zatím nepromítá do křivky zemřelých, což je oproti předchozím vlnám neobvyklé. Podle předběžných zpráv se navíc výrazně zkrátila doba pobytu v nemocnici.

Článek

Za posledních 24 hodin úřady zaznamenaly 13 992 nových případů nákazy koronavirem, což představuje 119procentní nárůst oproti minulému pondělí a šestkrát větší počet nakažených než před čtrnácti dny.

Téměř každý třetí test v JAR je v těchto dnech pozitivní.

Křivka hospitalizací také varovně vystřelila, za pondělí muselo do nemocnice s covidem 422 nakažených, což je 141procentní nárůst oproti minulému týdnu.

Navzdory tomu, že se omikron evidentně šíří rychleji než předchozí varianty, lékaři uvedli, že většina případů má relativně mírný průběh a procento těžkých případů vyžadujících kyslík je nízké.

Dobré zprávy z JAR: Omikron možná nebude tak závažný

Zahraniční

V prvních „omikronových” týdnech byla obsazenost lůžek na jednotce intenzivní péče jen 6,3 procenta, což je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) „velmi málo oproti vrcholu červencové vlny zapříčiněné variantou delta”.

Míra úmrtí je oproti deltě nízká

Z předběžných zpráv od jihoafrických zdravotníků navíc vyplývá, že se oproti minulým vlnám zkracuje průměrná doba hospitalizace. Zatímco v předchozích měsících činil průměrný pobyt v nemocnici okolo osmi dní, teď je to jen 2,8 dne, podotýká stanice Sky News.

Další dobrou zprávou se může zdát, že se vysoká míra nakažených nepromítá do počtu zemřelých. K 13. prosinci činí sedmidenní průměr úmrtí 24,7, což je v porovnání s předchozími vlnami nezvykle málo.

V Británii stojí hodinové fronty na očkování, omikron se šíří bleskovou rychlostí

Koronavirus

Pro představu, na vrcholku červencové vlny se tato hodnota vyšplhala na 416, v lednu dokonce až na 577.

Na druhou stranu je důležité si uvědomit, že omikron byl objeven teprve před třemi týdny. Počty úmrtí navíc naskakují se zpožděním. Z toho důvodu zatím většina odborníků varuje před unáhlenými závěry.

Výjimkou je v zahraničních médiích hojně citovaný analytik Pieter Streicher z Univerzity v Johannesburgu. Podle něj by měl vrchol současné vlny v JAR nastat do 20. prosince, napsal o víkendu ve virálním twitterovém vlákně.

Reklama

Výběr článků

Načítám